IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Шри Ланка прие оставката на президента

Депутатите ще заседават извънредно в събота, нов президент ще бъде избран в рамките на седмица

12:33 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Парламентът на Шри Ланка прие оставката на президента Готабая Раджапакса. Трябва бързо да се намери наследник, заяви в петък председателят на парламента Махинда Япа Абейвардена. Раджапакса, който избяга в Сингапур, първо подаде оставката си по имейл, а по-късно бе получено и официално писмо, предава Bloomberg. 

Според осведомени източници отчаяният лидер е изпратил оставката си на председателя на парламента Махинда Япа Абейвардена скоро след като е кацнал в Сингапур в четвъртък. Председателят на парламента официално обяви напускането на Раджапакса в телевизионно изявление в петък.

В продължение на месеци в Шри Ланка редовно се провеждат протести, които понякога са съпроводени с насилие. Страната се намира в тежка икономическа криза. 22-те милиона жители изпитват дефицит на храна, гориво и лекарства. Една от причините за това е силното обезценяване на националната валута, което значително оскъпи вноса.

Населението смята Раджапакса за отговорен за това. През уикенда протестиращите щурмуваха официалната резиденция на президента, а в сряда - и парламента и кабинета на министър-председателя.

Напускането на Раджапакса остави вакуум във властта в островната държава, а Международният валутен фонд заяви, че Шри Ланка се нуждае от лидери, за да се възобновят преговорите за отпускане на помощ. Япа Абейвардена заяви, че парламентът ще се събере в събота и в рамките на седем дни ще бъде избран нов президент.

Депутатите ще изберат нов президент в рамките на седем дни, заяви председателят на парламента, след като официално потвърди оставката на Раджапакса. Япа Абейвардена също така призова за подкрепа от страна на всички партии, за да се осигури плавен преход и предаване на властта.

Така дните на напрегнати сблъсъци със силите за сигурност и нарастващ гняв срещу правителството отстъпиха място на спонтанни празненства, когато протестиращите приветстваха новината за оставката на Раджапакса. Хората в Коломбо се зарадваха, когато новината се разпространи. Те танцуваха и изстрелваха фойерверки, предаде DPA. „Ние сме истинската сила в тази страна", каза един от демонстрантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още