IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай одобри 8,63 гигавата нови въглищни мощности само през първото тримесечие

Енергийният пазар на страната се изкривява около въглищата, коментират от Greenpeace

10:22 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайските регионални власти са дали разрешителни за нови 8,63 гигавата нови въглищни мощности само през първото тримесечие на 2022 г., сочи доклад на екологичната организация Greenpeace. Това е малко над 46% от одобрените през 2021 г. въглищни проекти.

Експертите коментират, че този ход е опит на страната да гарантира доставките на електроенергия, но не е правилен. Китай има свръхкапацитет от електроцентрали, работещи с въглища. Проблемите идват от лошата интеграция, състоянието на мрежата, товарите и съхранението, категорични са от организацията.

От Greenpeace посочват още, че сигурността на доставките, която носят въглищата, е стар мит в енергетиката, произлизащ от широкото разпространение на този енергиен източник.

Одобряването на нови въглищни мощности в Китай се забави в средата на миналата година, след като президентът на страната Си Дзинпин съобщи, че ще има строг контрол на новите проекти. Но проблемите с прекъсване на електроснабдяването през есента промениха нагласите и отново върнаха фокуса върху "енергийната сигурност" и "енергийните доставки", коментират еколозите.

Основният мотив в документите за одобряване на проектите е "използване на предимствата от местните ресурси" и "попълване на пропуски в местното производство на електроенергия".

Китай е страната, която добива и потребява най-много въглища в световен мащаб. През миналата година властите приеха план за намаляване на употребата им, но едва след 2025 г. Пекин има план за въглеродна неутралност до 2060 г.

Според анализ на Китайския съвет по електроенергия, цитиран от Ройтерс, общият капацитет за производство на електроенергия трябва да се повиши до 3000 гигавата до 2025 г. 49% от него трябва да бъде от изкопаеми горива. Това озчаначава, че през следващите години ще бъдат изградени 261 гигавата мощности, използващи природен газ и въглища.

Китай ускорява изграждането на съоръжения за вятърна и слънчева енергия, но изграждането на повече капацитет за въглища ще затрудни проектите за възобновяема енергия да получат достъп до мрежите и да достигнат до потребителите, коментират още от Greenpeace.

Енергийният пазар се изкривява около въглищата, отбелязват още от екологичната организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още