IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски и тайвански кораби се дебнат в края на военните учения на Китай

Няколко китайски кораба са пресекли средната морска линия, разделяща двете страни

09:54 | 07.08.22 г. 2
Китайски и тайвански кораби се дебнат в края на военните учения на Китай

Китайски и тайвански бойни кораби си играят на котка и мишка в открито море в неделя преди планирания край на четиридневните безпрецедентни китайски военни учения, започнати като реакция на посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предава Ройтерс.

Визитата на Пелоси миналата седмица на самоуправляващия се остров разгневи Китай, който отговори с тестови изстрелвания на балистични ракети над столицата на острова за първи път. Страната също така прекъсна комуникационни връзки със САЩ.

Около десет бойни кораба от Китай и Тайван плаваха на близко разстояние в Тайванския проток, а няколко китайски плавателни съда са пресекли средната морска линия, неофициален буфер, разделящ двете страни, съобщи запознат източник.

Министерството на отбраната на острова съобщи в комюнике, че няколко китайски бойни кораба, самолети и дронове са симулирали нападения срещу острова и военноморския му флот. То допълни, че е изпратило самолети и кораби, за да реагират „по съответен начин“.

Докато китайските сили са „форсирали“ линията, както направиха и в събота, тайванската страна е останала наблизо, за да наблюдава и, където е възможно, да попречи на китайските кораби да пресекат, съобщи запознатият източник.

„Двете страни проявяват сдържаност“, каза източникът и допълни, че маневрите в открито море приличат на игра на котка и мишка.

„Едната страна се опитва да пресече, а другата се изпречва на пътя и ги принуждава да заемат по-неблагоприятна позиция и в крайна сметка да се върнат на другата страна“, заяви източникът.

Тайван съобщи, че базираните на брега противокорабни ракети и ракетите ѝ „земя-въздух“ „Пейтриът“ са в бойна готовност.

Военните учения на Китай, съсредоточени в шест локации около острова, който азиатският гигант смята за свой, започнаха в четвъртък и трябва да продължат до обяд в неделя, съобщи китайската осведомителна агенция Синхуа миналата седмица.

САЩ нарекоха ученията ескалация.

„Тези дейности са значителна ескалация в усилията на Китай да промени статуквото. Те са провокативни, безотговорни и увеличават риска от неточна преценка“, заяви говорител на Белия дом.

„Те също така противоречат на отдавнашната ни цел за запазване на мира и стабилността в Тайванския проток, както очаква светът“, допълни той.

Китай твърди, че отношенията с Тайван са вътрешен въпрос и си запазва правото да установи контрол върху острова, ако е необходимо със сила. Тайван отхвърля претенциите на Китай, като твърди, че само тайванският народ може да решава бъдещето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Ще е добре правителството в Тайван да управлява и народната република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Ще е добре правителството в Тайван да управлява и народната република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още