IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на САЩ бие по доходност облигационния пазар

През последните две години спасяването на Wall Street е донесло възвръщаемост от 8,2 на сто, или печалба от 25,2 млрд. долара

10:09 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството на САЩ бие по доходност облигационния пазар

Спасяването на финансовите акули от Wall Street, осъществено чрез програмата на американското правителство TARP, е донесло на данъкоплатците в САЩ по-висока печалба, отколкото ако средствата им са били инвестирани в 30-годишни държавни ценни книжа.

Правителството на САЩ е спечелило 25,2 млрд. долара от инвестицията си в размер на 309 млрд. долара, които бяха предоставени на банки и застрахователни компании. Това означава, че за последните две години е постигната възвръщаемост от 8,2 на сто, показват изчисления на Bloomberg.

За същия период американските правителствени облигации, високодоходните спестовни сметки, паричните фондове и депозитните сертификати са донесли по-ниска доходност. Инвестициите на фондовия пазар или в злато обаче са щели да бъдат по-доходоносни, сочат данните.

При създаването на програма TARP повечето очаквания бяха, че ще се стигне до загуби за данъкоплатците в размер на стотици милиарди долари. Две години по-късно обаче близо две трети от инвестираните средства са върнати на държавата, а освен това е постигната и доходност.

Изчисленията на Bloomberg показват, че със спечелените 25 млрд. долара може да се гарантира финансирането на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) за период от поне 20 години напред. Освен това парите се равняват на целия размер на субсидиите, изплащани на земеделските стопани в САЩ за поне две години.

За разлика от спасяването на финансовия сектор обаче, правителството очаква загуба от около 17 млрд. долара от инвестираните 80 млрд. в автомобилните гиганти General Motor и Chrysler.

За момента най-добре се отплаща спасяването на Citigroup. Правителството предостави на банката 45 млрд. долара, като към момента само 12 от тях не са върнати. Това обаче не пречи на реализирането на 8,2 млрд. долара, или 18% доходност, от продажбата на акции от капитала на банката на фондовата борса.

Към този момент е постигната доходност от 14% върху 10-те млрд. долара, предоставени на Goldman Sachs, 13 на сто е доходността от инвестиция в същия размер, но направена в Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още