IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Шефът на Фед не разбира от икономика

За съжаление, Бернанке не разбира от икономика, не разбира от валути и не разбира от финанси; всичко, от което разбира, е печатането на пари, казва инвеститорът

10:40 | 05.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Шефът на Фед не разбира от икономика

Решението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке да налее допълнителни 600 млрд. долара в икономиката показва, че неговото разбиране за икономиката е слабо, казва Джим Роджърс, президент на Rogers Holdings, цитиран от Bloomberg.

„За съжаление, Бернанке не разбира от икономика, не разбира от валути и не разбира от финанси“, каза Роджърс по време на лекция в Бейлиъл Колидж в Оксфорд вчера. „Всичко, от което разбира, е печатането на пари.“

„Цялата му интелектуална кариера се базира върху изучаването на печатането на пари“, казва Роджърс. „Дайте на човека печатна преса и той ще я завърти колкото може по-бързо“.

На 3 ноември Фед обяви, че до юни ще придобие щатски облигации за още 600 млрд. долара в опит да намали безработицата и да предотврати дефлацията. Въпреки че близките до нулата лихвени проценти и изкупуването на активи за 1,7 трилиона долара – мерки, инициирани от Бернанке – помогнаха за излизането от рецесията, според Фед напредъкът при намаляването на безработицата е разочароващо бавен. Безработицата в САЩ е на 26-годишен връх.

„Да обезценяваш валутата си никога не е вършело работа“, казва Роджърс.

Роджърс, който предвиди покачването на цените на суровините през 1999 г., казва, че инвеститорите трябва да влагат парите си в „истински“ активи като метали и земеделска продукция. Той посъветва студентите да се откажат от кариера на Уол Стрийт или в лондонското Сити и вместо това да изучават земеделие и минно дело.

Роджърс, който описа САЩ като най-задлъжнялата страна в историята, отказа да коментира представянето на собствените си инвестиции в суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 13 години
Сещам се една мисъл на Марк Твен: "Купувайте земя момчета ! Вече не я произвеждат."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
"За съжаление, Бернанке не разбира от икономика, не разбира от валути и не разбира от финанси; всичко, от което разбира, е печатането на пари"Да, ама е добър, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още