IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом ще достигне дълговия си лимит през март или април

Това може да доведе до закриването на правителствени служби, да застраши плащанията на социални помощи и дори да предизвика реален фалит по федералния дълг

15:22 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Белият дом ще достигне дълговия си лимит през март или април

Републиканските законодатели заплашват администрацията в Белия дом с открит конфликт, в случай че допустимите нива на федерален дълг бъдат надхвърлени, докато инвеститорите в облигации вече калкулират кога точно ще започнат да се изнервят. Отговорът – в края на март или някъде през април. Тогава страховете ще станат наистина осезаеми, пише CNBC.

Според икономисти от Wall Street дълговият лимит, който за момента е 14,3 трлн. долара, ще бъде достигнат към края на март или по някое време през април, ако Конгресът не вдигне този праг преди това.

Достигането на лимита може да доведе до закриването на правителствени служби, както през 1995 г., да застраши плащанията на социални помощи, да засегне други федерални разходи и дори може да предизвика реален фалит по федералния дълг.

„Облигационерите не обичат прекалените вълнения. Те обичат да им се плаща и не обичат да четат истории за вероятността да не им се плати“, казва Лорънс Дайър, главен стратег на HSBC Securities в Ню Йорк.

Ефективен фалит – най-лошият сценарий – би накърнил в дългосрочен план способността на САЩ да се финансират от дълговите пазари, казва Дайър. В същото време това би лишило страната от първокласния й кредитен рейтинг „AAA”, значително би повишило цената на кредитирането и допълнително би влошило бюджетната ситуация.

Засега никой не прогнозира, че нещата могат да стигнат до такава крайност. Въпреки това новият председател на бюджетната комисия към американския Конгрес - републиканецът Пол Райън, заяви в сряда, че той не вижда причина да повишава дълговия лимит на страната, без „да бъде постигнато споразумение за намаляване на разходите“.

През последните дни представители на администрацията на американския президент Барак Обама отправиха остро предупреждение към републиканците да не си играят с доверието в способността на САЩ да плащат дълговете си.

„Шокът за икономиката би бил катастрофален“, каза икономическият съветник към Белия дом Остин Гулсби в неделя.

Към вторник американският публичен дълг е бил с 332,6 млрд. долара под дълговия лимит. Щатското икономическо министерство прогнозира нетно взимане на нови кредити за 431 млрд. долара през първото тримесечие на годината. Обслужването на федералния дълг от началото на фискалната година се равнява средно на 21,8 млрд. долара месечно.

Щатското финансово министерство разполага с редица инструменти, с които може да отложи достигането на дълговия лимит, но според анализаторите подобни стъпки биха спечелили седмици, а не месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още