IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Ще защитавам действията преди фалита на Lehman до "смъртния си одър"

Според Бернанке финансовата реформа в САЩ ще е провал, ако правителството не намери начин да се справи с фалит на банка с мащабите на Goldman Sachs

14:43 | 15.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>Според Бернанке кризата от 2008-09 е най-лошата в историята на САЩ. Снимка: Федерален резерв</p>

Според Бернанке кризата от 2008-09 е най-лошата в историята на САЩ. Снимка: Федерален резерв

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке е заявил в поверителен разговор с комисията в САЩ, разследваща причините за финансовата криза, че ще защитава действията си преди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers до "смъртния си одър".

„Ще продължавам да защитавам до смъртния си одър, че направихме всичко възможно да спасим Lehman, но не успяхме заради липсата на юридическа власт”, посочва Бернанке по повод на фалита на Lehman Brothers на 15 септември 2008 г., който засили финансовата криза, пише Bloomberg.

В интервюто пред щатската анкетна комисия по финансовата криза Бен Бернанке посочва, че кризата от 2008/09 година е най-лошата в историята на САЩ.

Той твърди, че пазарът на труда в Германия остава "по-малко ефективен", отколкото този в САЩ, и защитава надзора на Федералния резерв над банките в страната. Бернанке признава, че централната банка е "виновна до известна степен" за липсата на регулации при отпускането на по-рискови ипотечни заеми.

„Федералният резерв не се справи перфектно, но подобряваме много от нещата, които сега виждаме, че могат да се подобрят”, казва той. „Не мисля, че имаме повече вина за провала в надзора в сравнение с останалата част от света.”

Интервюто е било проведено през ноември 2009 г. и шефът на Федералния резерв е отговарял на въпроси за провалите на централната банка и защо правителството е спасило Bear Stearns, а е оставило Lehman Brothers да фалира.

Първоначалните намерения на щатската комисия за разследване на финансовата криза са били да направи записките от интервюто публични чак след пет години.

Бернанке е посочил в интервюто, че мащабната реформа във финансовото регулиране на този етап ще е провал, при положение, че правителството не може да се справи с фалит на голяма финансова компания с мащабите на Goldman Sachs например.

Това означава, че „трябва да има система, при която Goldman Sachs да може да фалира, а нейните кредитори да понесат загуби”, посочва Бернанке по отношение на най-печелившата инвестиционна компания в историята на Wall Street, преди да се преобразува в банка през 2008 г., за да може да се ползва от финансовата помощ на правителството в разгара на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Polosp
преди 13 години
а има ли друга алтернатива.....като вече са нагазили до гуша, за жалост Европа взе да гълта водица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
33 степен, като за масон-илюминат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Трябва да му дадат орден Златна преса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
...най-доволния печатар...ще печата до смъртния си одър без почивка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
на снимката очите са му ги докарали .. тамън да се разплаче горкия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още