IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадоф: Банките знаеха за измамата ми

В интервю за New York Times Бърнард Мадоф заема съвсем различна позиция от предишните си твърдения, че никой не е знаел за схемата

11:28 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мадоф: Банките знаеха за измамата ми

Банките и хедж фондовете, чрез които Бърнард Мадоф е осъществявал мащабната си измамна схема, са знаели за нея. Това е заявил самият той в интервю за New York Times – първото интервю за печатна медия, което Мадоф дава, откакто беше арестуван през декември 2008 г.

По време на интервюто, взето в затвора, където Мадоф излежава присъда от 150 години затвор, той е казал, че никога не е мислел, че сривът на схемата му ще причини такива трагедии в семейството му. Синът на Мадоф – Марк, се самоуби през декември миналата година, семейството му е привлечено под отговорност в редица дела.

По думите на Мадоф позицията на банките е била: „Ако правиш нещо нередно, ние не искаме да знаем“. По-рано той отричаше някой друг да е знаел за схемата освен него. Сега обаче твърди, че някои банки и хедж фондове са избрали да си затварят очите и не са проучвали разликите между подаваните от него отчети до регулаторните органи и информацията, с която са разполагали.

Без да отрича вината си, по време на интервюто Мадоф е фокусирал коментарите си върху големите инвеститори и институции, с които е имал работа, а не върху финансовите проблеми, причинени от разпада на схемата му на хиляди по-дребни инвеститори.

Мадоф не е посочил определена банка или фонд, които според него са знаели за схемата му, продължила поне 16 години, а е наблегнал на липсата на контрол.

Интервюто и предшествалата го електронна кореспонденция са част от проучване на репортера Диана Енрикес за книгата, която пише за скандала с Мадоф - “Майсторът на лъжите: Бърни Мадоф и смъртта на доверието“ („The Wizard of Lies: Bernie Madoff and the Death of Trust“). Книгата предстои да бъде издадена тази пролет.

Мадоф е заявил, че е бил изненадан да научи за имейлите и други съобщения, които банкерите си били разменяли преди срива на схемата му и за които се появи информация по време на заведените дела. „Сега чета колко по-подозрителни са били, отколкото съм осъзнавал навремето“, е казал Мадоф.

Към момента срещу нито една от големите банки или хедж фондовете, с които Мадоф е работил, не са повдигнати обвинения от федералната прокуратура по подозрения, че са знаели за схемата. В гражданските дела, заведени от ликвидатора на фонда на Мадоф – Ървинг Пикард, обаче се твърди, че ръководителите на някои банки са изразявали съмнения от години, но са продължавали да работят с Мадоф.

Всички финансови институции, срещу които има заведени граждански дела от измамени инвеститори и Пикард, отричат да са знаели за схемата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още