IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидаторът на фонда на Мадоф спечели най-голямата си победа

Ървинг Пикард е сключил споразумение с наследниците на дългогодишния приятел на Мадоф - Джефри Пикауър, да върнат 7,2 млрд. долара, спечелени от измамната схема

11:22 | 18.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ликвидаторът на фонда на Мадоф спечели най-голямата си победа

Ликвидаторът на фонда на Бърнард Мадоф – Ървинг Пикард, спечели най-голямата си победа по случая досега, след като сключи споразумение с наследниците на дългогодишния приятел на Мадоф – Джефри Пикауър, да върнат 7,2 млрд. долара, спечелени от измамната схема, предаде Ройтерс.

Със споразумението възстановената досега на жертвите на измамата сума достига близо 10 млрд. долара.

Пикауър беше намерен удавен в басейна си през октомври 2009 г., като причина за смъртта му е бил сърдечен удар. Пет месеца по-рано Пикард го обвини, че е получавал изключително високи приходи от инвестицията си и контрола върху някои от сметките на Мадоф от края на 70-те години до разкриването на схемата.

Сегашното споразумение е постигнато със съпругата на Пикауър – Барбара. Сумата, която ще бъде върната, е цялата печалба на Пикауър от измамата.

Пикард е заявил, че възможно най-скоро след одобряване на споразумението от съд по фалитите в Ню Йорк, което се очаква да стане следващия месец, ще започне разпределяне на средствата сред измамените от Мадоф инвеститори.

72-годишният Мадоф излежава присъда от 150 години затвор, след като се призна за виновен през март 2009 г. в организирането на международна схема за измама, която се оценява на около 65 млрд. долара за последните две десетилетия.

Пикард заведе дела срещу няколко големи банки през последните месеци за възстановяване на средства на инвеститори.

Сред тези банки са UBS AG, HSBC, JPMorgan Chase & Co, Citibank, Natixis, Fortis Prime Fund Solutions Bank (Ireland) Ltd, ABN AMRO Bank NV, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Nomura и Merrill Lynch. С някои от финансовите институции са постигнати споразумения, но други смятат да се борят срещу предявените им искове.

Едно от делата е срещу австрийската банка Bank Medici, създадена от Соня Кон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още