IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказванията на Бернанке потопиха щатските индекси

Председателят на Федералния резерв заяви, че силното поскъпване на петрола застрашава американската икономика

18:11 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Изказванията на Бернанке потопиха щатските индекси

Първата мартенска сесия на Wall Street започна с повишения на индексите, но изказванията на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Конгреса, че силното поскъпване на петрола застрашава американската икономика, върна индексите на отрицателна територия.

Близо час и половина след началото на сесията ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се понижава с 0,3% до 12 191 пункта. Широкият S&P 500 губи 0,4% до 1 321 пункта, а Nasdaq Composite потъва с 0,7% до 2 764 пункта.

Въпреки разпродажбите на акции в края на февруари, породени от нестабилната обстановка в Близкия Изток и Северна Африка, щатските борси приключиха месеца с повишения. Февруари е и третия пореден месец, който им донесе ръст, като водещите индекси са нараснали с около 5% от началото на тази година.

Икономическите данни за САЩ показаха, че активността във фабричния сектор на страната се е увеличила през февруари, и то повече от очакваното. Индексът на бизнес активността в сектора е нараснал до 61,4 пункта от 60,8 пункта през януари, което е най-високото му ниво от май 2004 г.

Все по-обезпокоителни обаче стават темповете на ръст на цените на ниво производител, което загатва за покачване на инфлацията в страната.

Разочароващи бяха данните за разходите в строителния сектор, които се свиват с 0,7% на месечна база през януари. Това е третият им пореден месечен спад, което подчертава предпазливостта на строителните предприемачи в САЩ при започването на нови проекти.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви днес пред Конгреса, че трайният ръст в цените на петрола и други суровини може да се превърне в заплаха за икономическия растеж и ценовата стабилност като цяло.

Той посочи, че Федералният резерв следи внимателно и е готов да подкрепи възстановяването на икономиката, но при гарантиране на стабилността на цените.

Малко по-късно днес финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще свидетелства пред Комитета по финансовите услуги към Конгреса относно плана на правителството за реформа на финансовите пазари в страната.

След края на днешната сесия се очакват данните за продажбите на нови автомобили в САЩ през февруари.

Цената на петрола се повишава с 1,7% до 98,66 долара за барел, а златото с доставка през април поскъпва с 1% до 1 423 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още