IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке успокоява републиканците с подкрепа за ограничаване на дефицита

Американската икономика не е изправена пред проблеми, които валутната политика може да реши, посочват конгресмени от републиканската партия

17:11 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке успокоява републиканците с подкрепа за ограничаване на дефицита

Призивите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке за приемането на незабавен план за контрол на щатския дълг бяха похвалени от същите конгресмени от републиканската партия, които го порицаха за рекордното вливане на ликвидност, предприето от централната банка през ноември, съобщава Bloomberg.

Конгресменът републиканец от Тексас Джеб Хенсърлинг приветства „по-ентусиазираната“ позиция  на председателя на Фед относно фискалната политика, докато председателят на бюджетната комисия в Конгреса Пол Райън използва изявлението на Бернанке като аргумент в подкрепа на своето предложение за орязване на бюджетните разходи.

Приемането на план за контрол на дълга би позволило на Бернанке да задържи близките до нула лихвени проценти и след приключването на програмата за изкупуване на щатски облигации на стойност 600 млрд. долара, имаща за цел да понижи безработицата в страната. Републиканците, които поеха контрола над Конгреса след изборите през ноември, ще проведат двудневно интервю с Бернанке по въпросите на паричната политика.

„Бернанке започва да печели доверието на републиканците“, казва Джеймс Кохам, главен стратег на Wells Fargo Funds Management. „Това е сериозен макроикономически проблем, който Конгресът се опитва да реши. Бернанке подкрепи някои от идеите на републиканците и това може да се окаже добра стратегия“.

Бернанке, който е бивш преподавател по икономика от университета в Принстън, обяви понижаването на дефицита, който се очаква да достигне 1,6 трлн. долара през тази година, за основен приоритет.

В обръщение от 3 февруари Бернанке заяви, че „незабавните мерки“ за приемане на план за ограничаване на дълга и контрол на очакваното повишение на разходите за здравеопазване, „не само ще подобри перспективата за икономическия растеж и стабилността в дълогосрочен план, но може и да донесе чувствителни ползи в краткосрочен план, като понижаването на дългосрочните лихвени проценти и повишаването на доверието на потребителите и бизнеса“.

Законодателите от републиканската партия заявяват, че ще притиснат Бернанке по въпроса за инфлацията, програмата за вливане на ликвидност и начина, по който Фед планира да прекрати тази програма. Хенсърлинг и Райън не са смекчили критиките си към Фед относно втория кръг вливане на ликвидност (QE2), като подчертават, че подобна политика може да доведе до появата на балони в цените на активите и повишаване на инфлацията.

„Не съм привърженик на вливането на ликвидност“, казва Хенсърилнг. „Не вярвам, че икономиката днес е изправена пред проблеми, които валутната политика може да реши в краткосрочен план. Аз много се възхищавам на председателя на Фед, възхищавам се на неговата работа, но фундаментално не съм съгласен с вливането на ликвидност.“

Фед защитава програмата за изкупуване на щатски облигации, посочвайки, че тя е помогнала за възстановяването на фондовия пазар. От 3 ноември, когато централната банка обяви плана си за вливане на ликвидност на стойност 600 млрд. долара, индексът Standard & Poor’s 500 се е повишил с 10,8%. Програмата има за цел да повиши прекалено ниската инфлация, да насърчи растежа и да понижи безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още