IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е Фед да обмисли оттегляне на програмата за вливане на ликвидност

По-добре е централната банка да започне да продава облигации преди да повиши лихвените проценти, казва Джефри Лакър, президент на Фед в Ричмънд

22:33 | 25.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Време е Фед да обмисли оттегляне на програмата за вливане на ликвидност

Федералният резерв (Фед) трябва да стартира оттеглянето на програмите си за вливане на ликвидност преди инфлацията да се превърне в сериозен проблем, казва Джефри Лакър, президент на Централната банка в Ричмънд, цитиран от CNBC.

След като Фед изпълни 50% от втората си програма за вливане на ликвидност на стойност 600 млрд. долара, известна като QE2, нарастването на цените вече е осезателно, допълва той.

Лакър заяви, че Фед трябва да изпревари тенденцията и да започне преразглеждане на програмата за вливане на ликвидност сега, докато икономиката все още е в начална фаза на възстановяване.

„Възстановяването е стабилно, растежът ще се ускори“, казва той. „В този етап на бизнес цикъла, трябва да изтеглим монетарните стимули, за да не допуснем инфлация.“

По-добре е централната банка да започне да продава облигации преди да да повиши лихвените проценти, посочва Лакър.

Валутната политика на Фед имаше за цел да създаде здравословно ниво на инфлация от между 1% и 2%, което би било индикатор, че икономиката нараства с контролируеми темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Войните са катализатор на научния прогрес, в допълнение големите държавни разходи в началото на конфликта вдигат икономиката. И в този смисъл САЩ просперорат най-вече по време на локална война. В нея те грабят и разрушават чуждо богатство(ресурси) и трупат свое.Империите винаги са се градили на този принцип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Хора, спрете да слушате разни псевдо-икономисти(задължително Кейнсианци), и журналистите - няма как войната само по себе си да донесе просперитет на държавата която понася цялата й тежест - няма такъв случай в историята. Унищожението не ресурси не води до растеж - точно обратното е. Ако ставаше по този начин, защо изпадналите в криза САЩ и Япония не си спретнат постановката от ВСВ - първо японците им взривяват целия тихоокенски флот, а после американците превръщат в плазма два от големите им градове. Естествено, по този начин ще се затрие бая народ, че и безработица няма да има ...Няма начин да не сработи, защото след подобно "упражнение" и двете държави преживяват небивал период на растеж през 50-те и 60-те ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Fiscalist
преди 13 години
... както и крахът, последвал го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Fiscalist
преди 13 години
Напротив, ако е вярно, това за отбраната е най-добрата новина за САЩ излизала наскоро. Войната е най-печалившата инвестиция на САЩ, а доларът е подкрепен не от злато и богатства, а от оръжие, струващо двойно теглото си в злато! Докато Америка инвестира в оръжията си, ще просперира. Една истина казана от Джордж Буш, но не много известна е, че всеки бум на САЩ, винаги, се дължи на война. Не е случаен подема който почна след 9/11 2001.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още