IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските законодатели постигнаха временно споразумение за бюджета

Демократите и републиканците не могат да се споразумеят относно съкращенията на бюджета

18:56 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските законодатели постигнаха временно споразумение за бюджета

Камарата на представителите на САЩ гласува удължаване на правителственото финансиране за още две седмици, което ще предоврати спиране на дейността на правителството, но няма да разреши по-серизония конфликт относно федералния бюджет, предаде Ройтерс.

Очаква се Сенатът също да одобри мярката, след което президентът Барак Обама ще може да я превърне в закон.

Сегашният закон за бюджета е в сила до петък, 4 март. Новият проектозакон ще даде време на Обама и на Конгреса до 18 март за постигане на споразумение за бюджета през останалата част от фискалната година, която приключва на 30 септември.

След като спечелиха контрол над Камарата на представителите на изборите през ноември републиканците обявиха за свой приоритет съкращенията на бюджетните разходи. Обама от своя страна също предлага съкращения, но предупреждава, че твърде рязкото орязване на бюджета ще застраши икономическото възстановяване.

Въпреки че двете основни партии в законодателната власт очевидно са постигнали споразумение за разходите през следващите две седмици, демократите поддържат становището, че съкращения в размер на 61 млрд. долара, които иска Камарата на представителите за тази фискална година, ще застрашат икономическото възстановяване и ще оставят без работа стотици хиляди хора в момент, когато безработицата е на ниво от 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още