IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата парализа на щатското правителство е все по-вероятна

Ако федералните агенции бъдат финансово замразени, това би спестило на бюджета по около 8 млрд. долара на седмица

18:26 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовата парализа на щатското правителство е все по-вероятна

Замразяването на финансовите функции на щатското правителство е все по-вероятно, след като вчера законодателите не успяха да постигнат съгласие относно предложение на републиканците за орязване на бюджета с 4 млрд. долара, като част от мярка, необходима за финансиране на федералните агенции, пише Bloomberg.

Щатският конгрес работи над план, който трябва да бъде гласуван следващата седмица и ще наложи допълнителни бюджетни ограничения на правителството до средата на март. Този план беше отхвърлен от демократите в Сената, които настояват бюджетът да остане на сегашните нива.

Законодателите, които се връщат във Вашингтон след ваканция, ще имат само един ден, за да постигнат съгласие, защото законът, които осигурява финансиране на федералните агенции изтича на 4 март. Без споразумение правителството ще престане да функционира във финансов аспект.

„Американците разбират, че трябва да сложим край на прахосническия пир във Вашингтон, за да създадем нови работни места“, казва говорителят на Конгреса, републиканецът Джон Бейнър от Охайо. „Така че питам уважаемите сенатори, с цялото си уважение, от какво са склонни да се лишат?“

Говорителят на председателя на Сената, демократът Хари Рейд, окачестви предложението като неприложимо, защото това би означавало одобряване на прокараното от републиканците миналата седмица в Конгреса орязване на бюджета със 61 млрд. долара.

„Това би било компромис, двуседмична версия на безотговорния закон, гласуван миналата седмица в Конгреса. Това би наложило същите бюджетни ограничения в краткосрочен план, както и първоначалното им предложение в дългосрочен план“, твърди той.

Бюджетната година в САЩ приключва на 30 септември.

Демократите се позовават на доклад на Goldman Sachs Group Inc., според който ако бъдат приети одобрените от Конгреса бюджетни ограничения, това би забавило икономическия растеж в краткосрочен план. Орязването на бюджетните разходи със 61 млрд. долара би забавило растежа на икономиката с 1,5 до 2 процентни пункта през второто и третото тримесечие на годината.

Понижаването на разходите с по-малка сума, между 25 млрд. и 50 млрд. долара, би понижило икономическия ръст с 1% през второто тримесечие и би имало пренебрежим ефект до края на годината, посочват анализаторите. Ако федералните агенции бъдат финансово замразени, това би спестявало на бюджета по около 8 млрд. долара на седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още