IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ даде разрешение на осем летища за чартърни полети до и от Куба

Досега полети до и от Куба можеше да се осъществяват само от летищата в Маями, Ню Йорк и Лос Анджелис

10:08 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ даде разрешение на осем летища за чартърни полети до и от Куба

Щатското правителство е дало разрешение на осем летища да предлагат директни чартърни полети до и от Куба – поредната малка стъпка към прекратяване на продължилото 49 години търговско ембарго срещу островната страна, предаде Ройтерс.

Летищата, на които от вторник е разрешено да предлагат полети към Куба, са в Атланта, Балтимор, Далас/Форт Уърт, Ню Орлиънс, Чикаго, Питсбърг, Тампа и Сан Хуан в Пуерто Рико. Все още обаче не е ясно откога реално ще започнат да се осъществяват полети от тези летища.

Досега полети до и от Куба можеше да се осъществяват само от летищата в Маями, Ню Йорк и Лос Анджелис.

Още през януари президентът Барак Обама обяви, че чартърните полети към Куба трябва да бъдат увеличени. В същото време той съобщи, че ще бъдат облекчени ограниченията за някои категории пътувания от САЩ към Куба.

Ембаргото, наложено през 1962 г., забранява на повечето американци да пътуват до Куба. Под управлението на Обама и съответно Раул Кастро в Куба обаче отношенията между двете страни започнаха да се затоплят.

Напредъкът в това отношение обаче беше спрян през декември 2009 г., когато кубинските власти арестуваха американецът Алън Грос по обвинение, че е работил по финансирана от САЩ програма за насърчаване на политическите промени на острова.

Одобрението на новите летища идва в момент, когато се очаква кубински съд да реши съдбата на Грос след двудневен процес миналата седмица. Прокуратурата го обвини, че е замесен в „подривни проекти“, целящи да „провалят Революцията“. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до 20 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още