IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос и Олбрайт инвестират $250 млн. в ключова енергийна компания

APR Energy доминира на международния пазар на временни доставки на електроенергия

11:21 | 09.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Сорос и Олбрайт инвестират $250 млн. в ключова енергийна компания

Два инвестиционни фонда, свързани с имената на милиардера инвеститор Джордж Сорос и с бившия американски държавен секретар Мадлин Олбрайт, са закупили контролния пакет от акции в енергийната компания APR Energy.

APR Energy доминира на международния пазар на временни доставки на електроенергия, като основно снабдява временно с електричество развиващи се страни. В този пазарен сегмент APR Energy се конкурира с публичната компания Aggreko.

Сделката за контролния пакет акции е била за 250 млн. долара, пише Ройтерс.

Ръководството на APR Energy ще използва инвестициите от фонда на Сорос Quantum Strategic Partners и фонда на Олбрайт Capital Management, за да увеличи броя на производителите си на електроенергия.

Основателят и главен изпълнителен директор на APR Energy Джон Кемпиън ще остане основен акционер в компанията, която подсигурява енергийните нужди на развиващите се икономики, където липсват трайни решения за снабдяване с електроенергия.

Кемпиън, заедно със съоснователя на компанията Лорънс Андерсън, заедно ще държат дял от над 25% в нейния капитал, е посочил анонимен източник, запознат със сделката.

Приходите на APR са нараснали от около 40 млн. долара през 2008 година до 125 млн. долара през 2010 г. В интервю пред Ройтерс Кемпиън посочва, че очаква тези темпове на растеж да се запазят с помощта на капитала от фондовете на Олбрайт и Сорос.

Сорос е нов инвеститор в компанията, докато фондът на Олбрайт вече притежава дял от нея и преди тази сделка.

Растящото търсене на енергия продължава да изпреварва темповете на икономически растеж в развиващите се страни, но предлагането на енергия остава ограничено заради липсата на финансиране и времевия хоризонт, необходим за инсталиране на постоянни мощности.

Това засилва търсенето на услуги, предоставяни от компании като APR Energy. Базираната във Флорида компания има договори за доставки на енергия в страни като Еквадор, Перу, Аржентина, Ботсвана, Буркина Фасо, Коста Рика и Хаити.

APR Energy основно снабдява с енергия държавни комунални компании в развиващи се страни за период от шест месеца до три години, докато изградят собствените си мощности за трайни доставки на енергия.

APR Energy таргетира и минни, петролни и газови компании за доставки на енергия в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още