IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв остави непроменена на практика нулевата си основна лихва

Централна банка очерта доста по-оптимистична картина на американската икономика спрямо предната си среща през януари

21:34 | 15.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв остави непроменена на практика нулевата си основна лихва

Федералният резерв на САЩ запази основната си лихва в диапазона 0-0,25% след срещата си във вторник, изтъквайки, че икономиката набира скорост, но предупреди за нарастващите инфлационни рискове, в резултат на по-скъпите храни и енергия, предава CNBC.

Дългоочакваното решение идва в ден на сериозни спадове по световните борси, след като инвеститорите осмислят опустошителните последици от японското земетресение и цунамито, което връхлетя страната, и се безпокоят от възможността за ядрена криза в засегнатата атомна централа Фукушима-1.

С единодушно решение щатската централната банка заяви продължаването по график на програмата си за изкупуване на държавни облигации на стойност 600 млрд. долара и потвърди ангажимента си за запазване на лихвите ниски за дълъг период от време.

„Икономическото възстановяване е на по-солидни основи, като състоянието на трудовия пазар като цяло постепенно се подобрява”, се казва в изявлението на Фед.

Това е доста по-оптимистична оценка от предишната през януари, когато бе подчертано, че възстановяването е все още твърде слабо, за да снижи чувствително безработицата.

Федералният резерв отдели необичайно голямо внимание на инфлационните страхове, породени от последните повишения в цените на храните и енергията. Според Фед обаче тези повишения най-вероятно ще се окажат временни.

”Дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни, а показателите за същинската инфлация овладяни”, заявяват от централната банка, подсказвайки, че няма да бързат с повишаването на лихвите.

Фед свали основната си лихва на практика до нула през декември 2008, а след това прибягна до изкупуване на ДЦК и ипотечни облигации, за да запази ниски дългосрочните лихви по кредитите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Изобщо няма да бързат, дори ще пуснат още една програма QE3. Само в Амрика няма никаква инфлация, всичко е под контрол, девалвацията на долара върви по план, петролът вече е достатъчно висок и НЯМА да слезе под 95$/барел - Либия си изигра ролята, ако се налага ще се подкладе проблем в някоя друга арабска страна, но засега Япония неочаквано спаси ситуацията...Спете спокойно, еврото трябва да стане пак 1.6$ както преди 3 години, а защо не и още нагоре?На Америка това мноого и хареса тогава...Докато не докарат нова криза на Света няма да мирясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още