IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в Либия и Япония ще диктува посоката на щатските борси

Новините около двете страни ще продължават да доминират пазара и ще засенчват малкото икономическите данни от САЩ през тази седмица

10:54 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ситуацията в Либия и Япония ще диктува посоката на щатските борси

Щатските фондови пазари са реагирали много различно на бедствия и геополитически кризи в миналото. Като се има предвид сериозността на ситуацията с ядрените реактори в японската АЕЦ „Фукушима-1” и военната намеса на ООН в Либия обаче кризата в двете страни вероятно ще диктува посоката на щатските индекси през следващите дни.

И през тази седмица щатските пазари ще отварят в 15:30 ч. българско време и ще приключват търговията в 22:00 ч. българско време заради по-ранното преминаване на страната към лятно часово време.

Кризата в Япония и Либия прикова вниманието на финансовите пазари миналата седмица и доведе до силни понижения на индексите, след като инвеститорите потърсиха по-безрискови активи и продаваха акции. Индексът Dow Jones IA загуби 1,5% през миналата седмица, S&P 500 отстъпи с 1,9%, а Nasdaq Composite пострада най-силно със загуба от 2,7 на сто.

В края на миналата седмица страните от групата на седемте водещи икономики Г-7 се намесиха заедно на валутните пазари, за да се спре поскъпването на японска йена като мярка за облекчение на тежките последици от земетресението на 11 март върху японската икономика.

Според анализатори новините около Япония и Либия ще продължават да доминират пазара и ще засенчват икономическите данни от САЩ през идните дни. През уикенда коалиция между САЩ, Великобритания и Франция откри въздушни атаки срещу силите на Маумар Кадафи в Либия в помощ на либийската опозиция. В телевизионна реч обаче либийският лидер нарече обединените атаки терористичен акт.

Сесията в петък приключи с повишения на индексите, след като Муамар Кадафи обяви, че ще прекрати атаките срещу бунтовниците – обещание, което така и не изпълни.

Икономическият календар за САЩ е оскъден през тази седмица. За сметка на това своите финансови резултати за миналото тримесечие ще публикуват веригата за продажба на електроника Best Buy, производителят на смартфони Research in Motion и софтуерната компания Oracle, пише CNNMoney.

В понеделник няма важни икономически данни, но производителят на луксозни стоки Tiffany & Co. ще публикува финансовите си резултати преди началото на сесията.

Малко след старта на търговията излизат данните за продажбите на вече обитавани жилища през февруари, за които се очаква да паднат до 5,05 млн. единици на приравнена към годишна основа база спрямо 5,36 млн. единици през януари.

Във вторник няма икономически данни, но излизат тримесечните отчети на няколко големи вериги за търговия на дребно, както и тези на софтуерната компания Adobe Systems и операторът на кредитни карти Discover.

В сряда се очакват данните за продажбите на нови жилища през февруари, за които се очаква лек ръст, а председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за банковия сектор в страната.

Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица излизат в четвъртък, за които се очаква да останат почти без промяна. Другите важни данни за деня са за новите поръчки за производство на дълготрайни стоки, които се очаква да се увеличат с 0,9% на месечна база през февруари.

Освен това в четвъртък се очакват и финансовите резултати на Best Buy, строителната компания Lennar, софтуерната компания Oracle и производителя на смартфони Research in Motion.

Борсовата седмица в САЩ ще приключи с окончателните данни за брутния вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие на 2010 г. Според пазарните очаквания те ще покажат ръст от 2,9% на приравнена към годишна основа база, вместо досегашните 2,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
svilen_velev
преди 13 години
защо още не е отворила борсата, ние чакаме с готови пари а тя не отваря ... часът е 15:48 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още