IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колеблива сесия на щатските борси

Повишенията при минните и енергийните акции балансираха лошото представяне на банките и технологичните компании

23:19 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Борсовата сесия на Wall Street приключи с минимални изменения за индексите, които бяха на отрицателна територия през по-голяма част от търговията.

Покачването в цените на металите и петрола подкрепи компаниите от добивния и енергийния сектор и успя да даде лек превес на биковете в последния час на търговията, компенсирайки разпродажбите на банкови акции.

Индексът Dow Jones IA, обединяващ 30 от най-големите и активно търгувани щатски акции, се повиши с 0,1% до 12 285,15 пункта.

Широкият индекс S&P 500 остана почти без промяна на ниво от 1 314,52 пункта, а на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite загуби близо 0,1% до 2 760,22 пункта.

Банковите акции се наредиха сред най-губещите, след като щатският Сенат изнесе доклад, в който обяви банката Goldman Sachs за въплъщение на безразсъдството и алчността, които са дали начало на финансовата криза от 2008 г.

„Разследването ни откри гнездо от финансови змии, пълно с алчност, конфликти на интереси и неправомерни действия”, заяви след излизането на доклада сенаторът от Демократическата партия Карл Ливин, цитиран от CNNMoney.

Финансовите компании се понижиха и заради съобщението на Федералния резерв, че планира да наложи глоби на някои от най-големите американски банки заради „опасните и погрешни практики”, които са прилагали, за да се справят с просрочените ипотечни заеми.

Със загуби от над 1% свърши сесията за акциите на Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup и JPMorgan Chase.

Компаниите от технологичния сектор също се понижиха, след като от IDC и Gartner съобщиха, че продажбите на компютри неочаквано са намалели през първото тримесечие.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че новите молби за помощи при безработица са се увеличили неочаквано с 27 хил. до 412 хил. през миналата седмица.

Междувременно стана ясно, че цените на ниво производител са нараснали с 0,7% през март в сравнение с февруари при очакван скок от 1,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още