IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: САЩ се приближават до още по-тежка финансова криза

Единственото, което Бернанке може, е да печата пари, смята инвеститорът

16:32 | 09.06.11 г. 29
Джим Роджърс: САЩ се приближават до още по-тежка финансова криза

САЩ се приближават към финансова криза, която е по-лоша дори от тази през 2008 г., заяви главният изпълнителен директор на Rogers Holdings Джим Роджърс пред CNBC.

“Задлъжнялостта на страната се е устремила към Космоса“, каза Роджърс. „През последните 3 години правителството похарчи зашеметяващо количество пари, а Федералният резерв прие харченето на огромното количество пари. Когато проблемите следващия път се увеличат, какво смятат да правят? Не могат отново да учетворят дълга. Те не могат да напечатат толкова много пари. Следващият път ще бъде още по-лошо“, убеден е той.

Известният инвеститор смята, че държавата няма да спре работа през август ако не бъде постигнато споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг, но по думите му е необходимо „драконовско орязване“ на данъчните ставки и разходите, особено на тези за отбрана. 

„Имаме военни части в 150 държави. Те не вършат нищо свястно, само ни създават врагове. Струват ни цяло състояние“, подчерта той.

Роджърс сподели, че не поддържа дълги позиции в каквито и да било американски активи и разполага с малко акции на компании от технологичния сектор на САЩ.

Направил е вложения в китайски акции и суровини и би приветствал понижаването на цените на среброто и златото, за да може „да вдигне телефона и да купи още“. Той е инвестирал и в китайска валута, като според него юанът ще стане по-стабилна валута от долара.

„САЩ са най-големия държавен длъжник в световната история“, категоричен бе Роджърс. „Задълженията преминаха всякакви граници. Бихте ли заели пари на човек, който само ги харчи и не прави нищо за тях?, Не, не бихте го направили“, добави той.

Инвеститорът нарече председателя на Федералния резерв Бен Бернанке „бедствие“ и добави, че той „никога на е бил прав за каквото и да е“, откакто е във Вашингтон. „Надявам се да не се върне с трета програма за вливане на ликвидност, но това е единственото, което той знае. Единственото, което знае, е да печата пари“, посочи Роджърс.

Той прогнозира, че след като Фед приключи своята втора програма за вливане на ликвидност през този месец, тя може да се завърне под друго име.

„Те възнамеряват да я върнат, защото (Бернанке) ще бъде ужасен и Вашингтон ще бъде ужасен. През ноември 2012 г. идват избори. Вашингтон ще трябва да печата още пари“, твърди инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
не я мисли ГЪРЦИЯ богати са пустите му византийци......!!!!????.....и аз смятам да прескоча на там малко да разпусна......поздрави и късмет......СЛУШАЙ ЧИЧО ДЖИМИ няма грешка....!!!!!.....ще се видиш в пари......?????!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
promanbg
преди 13 години
Ще печатат, защото фиктивните пари под формата на активи и услуги трябва да се материализират. Лошото е че напечатаните пари ще трябва да се покрият с материални блага и реален труд на милиардите прости гласоподаватели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 13 години
Ам трябва да спрат да печатат кинти, и да земат да спретнат една демократична национализация на някой друг актив на дъртите капиталисти, дет после да го приватизират /разбирай продадат на други дърти капиталисти/. Нал така учат целия сват. Парите не никнат по дърветата, трябва да ги зимат от тез дет са ги натрупали. Какво раздуват само инфлацията. ама-ха =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 13 години
На мен пък друго ми е интересно: "по думите му е необходимо драконовско орязване на данъчните ставки и разходите, особено на тези за отбрана". Особено на тези за ОТБРАНА! Какво значи това? Да не би да се очертава битка на мощни лобита - едното е това с многото сухи пари, което не иска да ги види обезценени и не иска ФЕД да ги конкурира в лихварството, пардон - кредитирането, а другото е традиционно силното военно лоби. Заради което военно лоби САЩ-ското правителство харчи баснословни суми, а ФЕД печата ли, печата. Мисля, битката ще е зрелищна и много интересна. ...В крайна сметка мисля, че военните все пак ще загубят. Още повече, че и самите те сигурно държат доста суха пара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
Как сте Дани, Абитуриенте?Много го мислите това злато бе пичове :)Данка записвам си : есента пак печатане...Все си мислех, че достатъчно напечатаха и инфлацията е вече доста на високи нива, но винаги уважавам мнението на Данчо и ще имам едно на ум, че наистина Бен само знае да печати. Гледам и азиатците вече не купуват долари, но давидим Гърция до къде ще я докара?Поздрави момчета пишете по-често!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
Както казва народа където е ТЕКЛО пак ще ТЕЧЕ.......!!!!.....Еваллла БАТЕ ДАНИ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
Lucifer абе знаеш ли като ти чета ГЛУПОСТИТЕ и си спомням за една фраза от КОМИЦИТЕ " МНооогооо си *** бе САШЕ ! " Дедо Джими е един от малкото далавераджии дето ще ви каже истината такава каквато е ! Кофти е, че на много от вас тя не се харесва и за това ви е криво ! Сори !За сладура дето пише че парите щели да са храни и енергия ..ха ха ха... сладур вземи се ограмоти какво е пари ! Иначе банките в ТВОЙТО бъдеще ще миришат на петрол и сирене ... ха ха ха...А на marketleverage искам да кажа, че такава переспектива да НЯМА QE3 НЯМА ! Пред Бени има само един избор INFLATE OR DIE !!!Разбира се , че няма да е веднага след QE2 и едва ли ще има същото име но печатане ще има и този път ще е от порядъка на 1,5 - 2 ТРИЛИОНА сладури. Запишете си го някъде и наесен пак ще си говорим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван Митев
преди 13 години
ФЕД е жертва. ...Животът доказва, при запазване на финансовата грешка съответното държавно управление колкото повече работи толкова по-лоши резултати получава.При криза, с икономически следват и жестоки социални щети.Днес работата на ФЕД е затруднена, защото при наличие в САЩ на Грешката на Джон Лоу, ФЕД няма възможност за полезно решение за успешно преодоляване на криза...Наличието на тази клопка е поради липса на съответстващо на качества на Незлатни пари подобрено държавно финансово управление.Участниците в стопанския живот са жертви в Капана на парите.http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_2694.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
varna
преди 13 години
За другото, не знам, но за Бернанке е прав Джими- освен да печата пари, досега този човек друго не е правил. А това е глупост. Ако не от самото начало, то от маса време насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
rogers
преди 13 години
Той не само че живее някъде там в Китай или Хонг Конг ами и разправя че децата му учат китайски и иска да живеят там - не е кат да говори само празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още