IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: САЩ се приближават до още по-тежка финансова криза

Единственото, което Бернанке може, е да печата пари, смята инвеститорът

16:32 | 09.06.11 г. 29
Джим Роджърс: САЩ се приближават до още по-тежка финансова криза

САЩ се приближават към финансова криза, която е по-лоша дори от тази през 2008 г., заяви главният изпълнителен директор на Rogers Holdings Джим Роджърс пред CNBC.

“Задлъжнялостта на страната се е устремила към Космоса“, каза Роджърс. „През последните 3 години правителството похарчи зашеметяващо количество пари, а Федералният резерв прие харченето на огромното количество пари. Когато проблемите следващия път се увеличат, какво смятат да правят? Не могат отново да учетворят дълга. Те не могат да напечатат толкова много пари. Следващият път ще бъде още по-лошо“, убеден е той.

Известният инвеститор смята, че държавата няма да спре работа през август ако не бъде постигнато споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг, но по думите му е необходимо „драконовско орязване“ на данъчните ставки и разходите, особено на тези за отбрана. 

„Имаме военни части в 150 държави. Те не вършат нищо свястно, само ни създават врагове. Струват ни цяло състояние“, подчерта той.

Роджърс сподели, че не поддържа дълги позиции в каквито и да било американски активи и разполага с малко акции на компании от технологичния сектор на САЩ.

Направил е вложения в китайски акции и суровини и би приветствал понижаването на цените на среброто и златото, за да може „да вдигне телефона и да купи още“. Той е инвестирал и в китайска валута, като според него юанът ще стане по-стабилна валута от долара.

„САЩ са най-големия държавен длъжник в световната история“, категоричен бе Роджърс. „Задълженията преминаха всякакви граници. Бихте ли заели пари на човек, който само ги харчи и не прави нищо за тях?, Не, не бихте го направили“, добави той.

Инвеститорът нарече председателя на Федералния резерв Бен Бернанке „бедствие“ и добави, че той „никога на е бил прав за каквото и да е“, откакто е във Вашингтон. „Надявам се да не се върне с трета програма за вливане на ликвидност, но това е единственото, което той знае. Единственото, което знае, е да печата пари“, посочи Роджърс.

Той прогнозира, че след като Фед приключи своята втора програма за вливане на ликвидност през този месец, тя може да се завърне под друго име.

„Те възнамеряват да я върнат, защото (Бернанке) ще бъде ужасен и Вашингтон ще бъде ужасен. През ноември 2012 г. идват избори. Вашингтон ще трябва да печата още пари“, твърди инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Вливаната ликвидност много бързо отлита към Азия. САЩ искат Европа да стартира Глобалната обезценка на парите.Не е вярно , че юанът няма да се обезцени..този път всички са в играта..вярно е че юанът ще се обезцени по малко обаче. Новата валута се нарича енергия и суровини , а точно златото и среброто на фона на това което ще се случи отначало ще опитат да задържат ценови нива и после ще се обезценят например срещу храните , енергията и суровините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
marketleverage
преди 12 години
Стария чичо Джими май е почнал да изтръпва за сурвините пред пресктивата да няма QE3...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
smallmouse
преди 12 години
Инфлацията в САЩ я отразяват най-добре,златото и среброто,а не техните стъкмистики.Нищо чудно да вкарат целия свят в хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
абитуриент
преди 12 години
ДЖИМИ е голема работа.......!!!!????......спекулант та дрънка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Че то и сега инфлацията е огромна - вижте храните - +100% за последните 5 години. Човек без кола, че дори и без дрехи може,но не и без храна.То и щатската статистика инфлацията я смятат стъкмистки - петрола им бил волативен, храните и просто ги изключват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
karabache
преди 12 години
Тия кавали не казват ,че целта им е един ден да се получи взривна инфлация и да унищожи всякакъв дълг ,а след себе си и целия свят.Затова печатат пари без сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Горе долу и аз писах нещо такова преди седмица-двеНо какво от това, Мики-маус парите, наречени долари са си все мики маус пари, налиИ нищо не се променя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Lucifer
преди 12 години
Роджърс що не си дръпне очите и да отиде в китай до Цун-Кай-*** ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още