fallback

Moody's: САЩ ще премахнат тавана на дълга

Той не ограничава ефективно увеличаването на правителствения дълг, защото не е свързан с нивото на разходите, одобрени от Конгреса, смятат от агенцията

12:00 | 18.07.11 г. 6

Президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Камарата на представителите Джо Бонър по време на поредния кръг от преговорите. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's предположи, че САЩ ще премахнат установеното със закон ограничение на правителствения дълг, за да намалят несигурността сред притежателите на ценни книжа по него, съобщи Ройтерс.

САЩ е сред малкото държави, в която Сенатът определя таван по дълга на правителството, което създава „периодична несигурност“ за способността на правителството да посреща задълженията си, се посочва в съобщението на Moody's.

„Бихме намалили оценката си за събитийния риск, ако правителството промени своята рамка за управление на дълга си в посока намаление или елиминира тази несигурност“, твърди анализаторът на Moody's Стивън Хес в съобщението.

През миналата седмица агенцията предупреди, че ще понижи кредитния рейтинг на САЩ, който е възможно най-високият в момента, ако правителството пропусне плащания по своите задължения, увеличавайки натиска върху републиканците и Белия дом да постигнат споразумение за бюджета на страната.

От Moody's обявиха, че винаги са смятали риска за фалит по американския дълг за много нисък, защото Конгресът редовно увеличаваше тавана на дълга през последните десетилетия, обикновено без някакви конфликти.

„Но настоящото несъгласие между Камарата на представителите и администрацията на президента Барак Обама за ограничението по дълга създава висока степен на несигурност и ни принуждава да повишим оценката си за събитийния риск“, каза Хес.

От Moody's предположиха, че в такъв случай правителството може да потърси други начини за ограничаване на дълга.

В съобщението се посочва като пример Чили. „Другаде нивото на дефицит се ограничава от „финансово правило“, което означава, че увеличаването на дълга се задържа, без да бъде ограничавано технически“, се казва в съобщението, като се добавя, че това правило действа ефективно в Чили.

От агенцията цитират и европейските критерии от Мастрихтския договор, който определя, че съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт не трябва да надхвърля 60%, макар да се отбелязва, че правилото често е нарушавано от правителствата.

Според Moody's в САЩ таванът на дълга не ограничава ефективно увеличаването на правителствения дълг, защото законодателите редовно увеличават тавана и защото той не е свързан с нивото на разходите, одобрени от Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още