fallback

Експерт: Рецесията в САЩ е гарантирана

Пазарът на облигации е най-сигурният индикатор, а изплащането на дълговете - основният фактор, за да не може рецесията да бъде избегната, смята Пол Гембълс

18:01 | 15.08.11 г. 7

Докато бушува дебатът дали американската икономика върви към двойно дъно, Пол Гембълс, управляващ директор на компанията за финансови консултации и управление на активи MBMG Group, смята, че рецесията не само е гарантирана, но и че не може да се направи нищо, за да бъде предотвратена, съобщи CNBC.

Според Гембъл пазарът на облигации, който е най-сигурният индикатор, поне от април или май сочи спад.

Той е убеден, че процесът на разтоварване на дълговете, пред който са изправени САЩ, е толкова остър, че рецесията е неизбежна.

„Ако сте натрупали дълг от 14,5 трилиона долара, очаква ви твърде тежка рецесия“, твърди той. „Рецесията се свързва обикновено с нивото на дълга, който трябва да бъде изчистен“, добави той.

Всъщност Гембълс смята, че американската икономика е била в затруднено положение от доста по-отдавна в сравнение с преценката на повечето хора и че просто е използвала дълга, за да подкрепя ръста.

„САЩ заемаха по над 500 млрд. долара годишно, за да си осигуряват увеличение на брутния вътрешен продукт с малко под 500 млрд. на година“, отбеляза той.

„През последните 10 години САЩ губеха скорост. Всяка година ръстът на БВП е по-малък от увеличаването на националния дълг, това просто няма смисъл“, добави експертът.

„За нас това не е реален ръст ... Това е покриване на пукнатината с хартия, това е укриване на факта, че може би вече сме в дълбока рецесия, като ръстът е оставен под удара на целия обем на дълга“, каза още той.

Експертът посочи, че се е възползвал от възходящия пазар на съкровищните бонове през последните няколко месеца, но смята, че купонът може скоро да приключи, тъй като рецесията ще удари по способността на правителството до увеличи приходите.

„Веднъж попаднали в тази ситуация, вероятно няма да искате да държите съкровищни бонове, тъй като съществува голям натиск върху кредитния рейтинг, не само заради забавянето на ръста или навлизането в рецесия, но и заради навлизането в дефлация“, твърди Гембълс.

Всъщност, MBMG Group държи 45% от някои от най-защитните си портфейли в кеш, като експертът сподели, че е вложил средства в сингапурски долари и азиатски държавни облигации.

„Това, което се опитваме да направим е не само да запазим капитала, но има ли други възможности за парите в брой? Така например ние се заинтересувахме от сингапурски долари ... и също от някои краткосрочни държавни облигации от развиващите се пазари“, подчерта той.

„По отношение на някои от по-краткосрочните индонезийски държавни облигации, освен лихвите получихме доход и от поскъпналата рупия", казва Гембълс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още