IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Рецесията в САЩ е гарантирана

Пазарът на облигации е най-сигурният индикатор, а изплащането на дълговете - основният фактор, за да не може рецесията да бъде избегната, смята Пол Гембълс

18:01 | 15.08.11 г. 7
Експерт: Рецесията в САЩ е гарантирана

Докато бушува дебатът дали американската икономика върви към двойно дъно, Пол Гембълс, управляващ директор на компанията за финансови консултации и управление на активи MBMG Group, смята, че рецесията не само е гарантирана, но и че не може да се направи нищо, за да бъде предотвратена, съобщи CNBC.

Според Гембъл пазарът на облигации, който е най-сигурният индикатор, поне от април или май сочи спад.

Той е убеден, че процесът на разтоварване на дълговете, пред който са изправени САЩ, е толкова остър, че рецесията е неизбежна.

„Ако сте натрупали дълг от 14,5 трилиона долара, очаква ви твърде тежка рецесия“, твърди той. „Рецесията се свързва обикновено с нивото на дълга, който трябва да бъде изчистен“, добави той.

Всъщност Гембълс смята, че американската икономика е била в затруднено положение от доста по-отдавна в сравнение с преценката на повечето хора и че просто е използвала дълга, за да подкрепя ръста.

„САЩ заемаха по над 500 млрд. долара годишно, за да си осигуряват увеличение на брутния вътрешен продукт с малко под 500 млрд. на година“, отбеляза той.

„През последните 10 години САЩ губеха скорост. Всяка година ръстът на БВП е по-малък от увеличаването на националния дълг, това просто няма смисъл“, добави експертът.

„За нас това не е реален ръст ... Това е покриване на пукнатината с хартия, това е укриване на факта, че може би вече сме в дълбока рецесия, като ръстът е оставен под удара на целия обем на дълга“, каза още той.

Експертът посочи, че се е възползвал от възходящия пазар на съкровищните бонове през последните няколко месеца, но смята, че купонът може скоро да приключи, тъй като рецесията ще удари по способността на правителството до увеличи приходите.

„Веднъж попаднали в тази ситуация, вероятно няма да искате да държите съкровищни бонове, тъй като съществува голям натиск върху кредитния рейтинг, не само заради забавянето на ръста или навлизането в рецесия, но и заради навлизането в дефлация“, твърди Гембълс.

Всъщност, MBMG Group държи 45% от някои от най-защитните си портфейли в кеш, като експертът сподели, че е вложил средства в сингапурски долари и азиатски държавни облигации.

„Това, което се опитваме да направим е не само да запазим капитала, но има ли други възможности за парите в брой? Така например ние се заинтересувахме от сингапурски долари ... и също от някои краткосрочни държавни облигации от развиващите се пазари“, подчерта той.

„По отношение на някои от по-краткосрочните индонезийски държавни облигации, освен лихвите получихме доход и от поскъпналата рупия", казва Гембълс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Паралелно на инфлационните процеси протичат и дефлационни , които набират все по голяма сила - в момента сме около или малко преди равновесната точка. Много от процесите в момента са стихийни - петрола пада златото се вдига .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Graf
преди 12 години
Здравейте господин Митев,Ако бях срещнал дискусия и аргументи, сигурно щях да участвам в нея също с аргументи. До този момент съм срещнал само тезата за "държавната финансова грешка", мултиплицираща се под всеки материал до който достигнете. Господин Митев, пазарите помнят кризи и балони от времена, когато платежно средство е било само златото. Времена в които съвременни понятия като "емисионна политика", "фискална дисциплина", "балансиран бюджет" и т.н и т.н. са били съвсем в периферията на икономическите анализи и прения, но за сметка на това са били в основата на голяма част от възникващите сътресения на пазарите и икономиките..Господин Митев, вие не се различавате от сър Робърт Пийл(17881850), който силно е вярвал, че една система гарантирана от закон и злато е неприкосновена. Че е защитена от кризи, диспропорции и крахове. За съжаление проблемите не са в парите и качеството им. Нито в "държавната финансова грешка". Маркс още през ХХ век се подиграва на тази вяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Graf,Участвам в някои дискусии на тема: Причина за стопанска криза и моята теза е, че през 2011 г. същата е поради наличие на особено важна причина - конкретна държавна финансова грешка. Ако това за Вас не е истина моля обосновете се.За справка може да попитате в българското министерство на финансите правят ли разлика за платформа на държавно финансово управление според ползвани Златни или Незлатни пари.От отговора им ще разберете, че Грешката на Джон Лоу властва и в България.Без прекратяване на тази държавна финансова грешка не е възможно преодоляване на криза. Не е почтено да ми приписвате неща, че съм писал, че за 24 часа ще изчисти 14 трилиона долара публичен дълг на САЩ.Моето становище е, че проблемите с "рецесията" в САЩ могат само до 24 часа време след премахване на сегашната държавна финансова грешка да останат в историята, защото след ликвидиране на грешката няма да има проблем за изплащане на дълговете в договорени срокове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
СПОКО. Нема а се плашите. печатарчето БЕН печати без почивка а отзад го пазят военната машина на САШ-а-самолети, подводници, самолетоносачи, ракети със среден обсег, ядрени ракети и т.н.. така, че банкрут нема такова животно у хамерикатскио език. Тея ще ги оправят само мексиканските навлеци и черните хамериканци. Туй животно се е гладно и се размножава чрез делене и по бързо от мухите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
prodigal
преди 12 години
"не само заради забавянето на ръста или навлизането в рецесия, но и заради навлизането в дефлация, твърди Гембълс.Този или е много некомпетентен, или просто промит мозък, който мисли че има САЩ и аборигени. Каква дефлация му се привижда в ляво на борд.. Тя печатницата ще прегрее, фирмите са на исторически кешови запаси, златото на 1800 $, а на нашия дефлация му се прищяло..Дано, ама надали, би казало Айшето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Graf
преди 12 години
Отваряш някой икономически коментар или новина и отдоло - Иван Митев...Няма отърване. Митев не ни казва чудодейното лекарство, което ще премахне икономическите цикли, дисбалансите в паричното обръщение, въпросите на кредита и капиталовите потоци, но има рецепта, с която за 24 часа ще изчисти 14 трилиона долара публичен дълг на САЩ и оща пет пъти по толкова частен и корпоративен.Митев, моля Ви, спрете се. Или пишете до Sveriges Riksbanks, белким обърнат внимание на ноу хауто и го оценят. И ни отърват от "държавната финансова грешка", дето се чете под всяка статия... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
Иван Митев
преди 12 години
Проблемите с "рецесията" в САЩ могат само до 24 часа време след премахване на сегашната държавна финансова грешка на американското правителство да останат в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още