IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Този път кризата "духа" от Европа към САЩ

Дълговата криза в еврозоната удари тежко американския капиталов пазар и заплашва за замрази кредитирането от двете страни на Океана

09:51 | 12.08.11 г. 3
Този път кризата "духа" от Европа към САЩ

Преди три години финансовата криза избухна заради лоши инвестиции в ипотеки в САЩ и се разпространи от американските банки към Европа. Сега страховете се възродиха, но този път заради дълговата криза в еврозоната, която удари американските акции и заплашва отново да забрази кредитите от двете страни на Атлантика, пише АП.

Трейдърите в момента си задават въпроса дали европейската дългова криза може да „зарази“ американската финансова система. Няма обаче категоричен отговор, защото не се знае какви са точните инвестиции на европейските банки в „токсични дългове“. Не е ясно и какви са рисковите експозиции на банките в Щатите.

Кризата от 2008 г. доведе до сериозно задлъжняване на държави като Гърция, Ирландия и Португалия. И трите държави бяха спасени от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), като стойността на спасителните заеми възлиза на 520 млрд. долара. Може да се окаже, че Италия и Испания също ще имат нужда от спасително финансиране.

Със засилването на кризата италианските и испанските лихви се повишиха, което заплашва да хвърли икономиките им в нова рецесия. Това би увеличило още повече техните дългове. Затова Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да изкупува италиански и испански дългови книжа, за да се опита да обърне хода на лихвените проценти.
При евентуален фалит на Испания или Италия банките, които са инвестирали в техен дълг, ще пострадат жестоко.

Особено уязвими са френските финансови институции, които са най-големите инвеститори и в италиански, и в гръцки дълг. В сряда (10 август) акциите на банка № 2 във Франция - Societe Generale, се сринаха с близо 15 на сто заради слухове, че стабилността е силно разклатена от лошите инвестиции в дългови книжа на затруднени държави от еврозоната. Банката отрече слуховете, а в търговият ав четвъртък акциите на банката се възстановиха с 3,7%.
Френският финансов регулатор от днес забрани късите продажби, за да защити от спекулации книжата на финансовите компании и да предотврати срив на пазара.

Инвеститорите бяха обезпокоени и от други слухове за Франция през тази седмица – че кредитният рейтинг на страната ААА може да бъде понижен. Друго опасение – страните от еврозоната няма да успеят да съберат достатъчно пари, ако се наложи да спасяват други техни съседи.

Най-големият страх обаче е, че банките ще спрат да се кредитират една друга, защото се опасяват за кредитоспособността на финансовите институции. Големите международни банки са толкова свързани помежду си, че дори само веднъж да има някакви съмнения, следват панически разпродажби.

2011 обаче не е 2008 г. Американските банки са по-добре капитализирани, отколкото бяха когато Lehman Brothers фалира. „Токсичните“ им инвестиции този път не са екзотичните ипотечни инструменти, а държавни дългове. Освен това американските банки ограничиха директните си експозиции към най-рисковите държави – Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, според данни на американското правителство през първото тримесечие.

Уязвимостта на американските банки обаче далеч надхвърля експозициите им в рискови дългове, коментира Кристофър Уолън, управляващ директор в Institutional Risk Analytics. Финансовите институции в САЩ разчитат на таксите, които им плащат европейски банки и корпоративни клиенти.

Повечето притеснения са свързани с това дали европейските правителства ще успеят да решат дълговата криза. Германия и други по-стабилни финансово държави пречат да бъде увеличен фондът за подкрепа на еврото.
Усложняващо ситуацията обстоятелство е, че държавите се опитват да редуцират дълговете си с орязване на разходите. Това води до отслабване на икономическия растеж. Резултатът: дълговете им може да се увеличат, а не да се намалят.

Кризата през 2008 г. се влоши и заради инвестициите на взаимните фондове. Инвеститорите отдръпнаха парите си от фондовете, след като стана ясно, че те търпят загуби заради Lehman. Според Fitch близо половината от инвестициите на американсикте взаимни фондове са в европейски инструменти.

Според .P. Morgan Securities LLC, американските фондове са започнали да намаляват експозициите си към Европа. Инвестициите им в дългови книжа на държави от еврозоната са намалели с 10% през юли. Investment Company Institute съобщи, че фондовете в САЩ нямат инвестиции в дълг на трите държави, които бяха спасени от ЕС и МВФ – Гърция, Ирландия и Португалия, а експозициите им към Италия и Испания са малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
asko
преди 12 години
Напълно невярно твърдение за ам. долар еврото се срива не защото американците печатат , защото в Европа се харчи , в пъти повече по "американски модел".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Истината е, че пострадали САЩ страда и света, НО и дрегото е вярно пострада ли ЕВРОПА ще настине и останалия свят а че ХЕМЕриканците могат да печатат НЯМА да ги спаси, защото никой вече не вярва в гущера. Мислеха го за ВАРАН а се оказа обикновено овощно гущерче.!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още