IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Фед ще продължи с вливането на ликвидност

Рискът от рецесия в САЩ е едно към три, посочва инвестиционната банка

17:38 | 10.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Фед ще продължи с вливането на ликвидност

В сряда Goldman Sachs ревизира позицията си за вероятността от бъдещи валутни стимули в САЩ, като посочи, че шансовете Федералният резерв да предприеме по нататъшно вливане на ликвидност са по-големи от всякога, съобщава CNBC.

„Виждаме повишен шанс Федералният комитет за отворения пазар (FOMC) да поднови вливането на ликвидност по-късно тази година или в началото на 2012 г.“, се казва в изявление на банката.

„Променихме позицията си, тъй като в реакцията на Комитета при публикуването на последните икономически данни липсва обичайната загриженост за инфлацията“, казва Ян Хациус, главен икономист на Goldman Sachs за САЩ.

След срещата си във вторник представители на Фед заявиха, че въпреки всички проблеми очакват постепенен спад на безработицата. Те все пак се съгласиха да оставят основните лихвени проценти непроменени и дадоха ясен сигнал, че ще използват и други инструменти в случай на по нататъшно влошаване на икономическата обстановка.

„Обещаната политика за задържане на лихвените проценти на изключително ниски нива... поне до средата на 2013 г. беше по-агресивна от очакваното. Изненадани сме, че е посочена дата и още повече, че тази дата е след две години“, казва Хациус.

Той допълва, че Фед недвусмислено е заявил (нещо, което също не е било очаквано от анализаторите), че възнамерява да използва „тези инструменти“ (освен запазването на ниския лихвен процент) - същият изказ, както през септември 2010 г., преди прилагането на последния кръг вливане на ликвидност (QE).

„Това означава, че комитетът вероятно ще разхлаби валутната политика допълнително в случай, че икономическите очаквания на централната банката съвпаднат с нашата по-песимистична прогноза“, казва Хациус.

„Според нас рискът от рецесия е едно към три и ако това се случи, комитетът разбира се ще гласува за ново вливане на ликвидност. Най-вероятният начин подобна програма да бъде приложена е чрез „конвенционално“ (QE), но това може да бъде направено по още по-агресивен начин, чрез интервенции на пазарите на недържавни ценни книжа“, допълва той.

Въпреки че QE е новият основен сценарий на Goldman, съществува възможност то да не бъде приложено, ако икономиката се окаже по-силна от очакваното и ако рискът от инфлация се окаже по-сериозна пречка пред евентуални по нататъшни стимули.

„Също така програмата може да бъде моделирана и вместо голяма и плашеща цифра за цялата програма, Фед може да предпочете да обявява по-малки ежемесечни придобивания на щатски облигации“, допълва Хациус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
EMONED
преди 12 години
Неизбежно Q3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Фалшива система основана на измами и банкови манипулации по зле от казино е тая система на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА ........САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА И ДОКАТО НЕ ФАЛИРАТ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ СВЕТА. С ФАШИСКИ МЕТОДИ НАЛАГАТ ГОСПОДСТВОТО СИ. КРАЯ НА ЕДНА ОТДАВНА ФАЛИРАЛА ИМПЕРИЯ. ЗА РАДОСТ СЛЕД СЪВЕТСКАТА ЩЕ ВИДИМ И КРАЯ НА АМЕРИКНСКАТА МНОГО СКОРО. ТОЯ ДОЛАР РЕАЛНО НЕ СТАВА И ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ !!! ЗАПАЛИХА ЦЕЛИЯ СВЯТ ОТ 4-ТЕ КРАЯ С ТЕХНИТЕ ТАЛИБАНСКИ ГЛУПОСТИ. В дъното на всички световни проблеми е САЩ зарадите безграничната алчност на огромните им корпорации мастодонти които убиват световната икономика и хората по света + милитаризма им - избиха сумати и невинни хора по целия свят. Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството. Но такива няма да бъдат взети тъй като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. А както знае те назначават и президента им и всички други. КРАХА ИМ Е НЕИЗБЕЖЕН И НИЩО НЯМА ДА ГИ СПАСИ. ЗА ЖАЛОСТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ТЕГЛИ ЗАРАДИ ТЯХ И КОЛКОТО ПО СКОРО СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДОЛАРА КАТО РЕЗЕРВНА ВАЛУТА - ТОЛКОВО ПО ДОБРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още