IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America ще съкрати 3 500 служители през третото тримесечие

Принудени сме да предприемем тази стъпка, за да запазим конкурентоспособността си, заяви главният изпълнителен директор Брайън Мойнихън

21:17 | 19.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският финансов гигант Bank of America възнамерява да съкрати служителите си с 3 500 души до края на третото тримесечие на тази година, съобщи Bloomberg, като се позова на президента и главен изпълнителен директор на финансовата институция Брайън Мойнихън.

Уволненията обаче не са част от програмата за намаляване на разходите Project New BAC.

Част от служителите вече са уведомени, че ще бъдат съкратени.

Това е второ съкращение на служители на банката през тази година, като през първите 6 месеца на година бяха уволнени 2 500 души.

Бордът на директорите и инвеститорите изискват намаляване на разходите от Мойнихън, тъй като пазарната капитализация на кредитната институция намаля наполовина през тази година, а печалбата се понижи заради забавянето на ръста на американската икономика.

„Налага се да реорганизираме бизнеса в съответствие с реалностите. Ако намаляват печалбата и показателите за приходите, ще се наложи да бъдат намалени разходите и премиите“, заяви Джон Уодъл от Mirae Asset Securities Ltd. в Хонконг.

Нетната загуба на  Bank of America за първата половина на годината е 7,39 млрд. долара, докато през аналогичния перод на 2010 г. имаше печалба от 5,62 млрд. долара.

По данни на анализатори 50-те най-големи банки в света са обявили само през първата седмица на август съкращаване на щата с общо 60 000 места, което е най-високият показател от 2008 г.

„Очевидно за нашата компания и акционерите настъпиха тежки времена. Знам, че не е лесно да се уволнява, но сме принудени да предприемем тази стъпка в името на нашите клиенти и акционери, за да запазим конкурентноспособността си и по-ефективно да управляваме разходите“, смята Мойнихън.

Управителният съвет на банката ще се събере в началото на септември, за да обсъди по-нататъшните корекции в курса.

За да запази пазарните си позиции, кредитната институция пристъпи към мащабна разпродажба на активи. Тя продаде своето поделение  First Republic Bank, дела си в компанията BlackRock Inc. и постигна споразумение с канадската Toronto-Dominion Bank на стойност 7,6 млрд. долара за продажба на бизнеса си за обслужване на кредитни карти.

В близко бъдеще се предвижда продажба на недвижими имоти на стойност 1 млрд. долара на инвестиционната компания Blackstone Group LP.

Според Мойнихън банката „трябва да активизира усилията си за увеличаване на капитализирането в съответствие с новото законодателство и в отговор на пазарната конюнктура през следващите няколко години“.

По-рано американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на неназован източник, съобщи, че Bank of America възнамерява да уволни 10 000 служители, говорителят й Скот Силвестри тогава отказа да коментира съобщенията.

Финансовата институция има  6 000 филиала със 170 000 служители, които обслужват клиенти от 150 държави.

След като придоби  Merrill Lynch през 2008 г., банката стана най-голямата в света по отношение на управляваните активи.

При проблемите, породени от световната финансова криза, тя се превърна в една от основните институции, получили подкрепата на американската държава, с общо получени 45 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още