fallback

S&P унищожи 1 трлн. долара на фондовите пазари в САЩ

С решението си да отнеме първокласния рейтинг на САЩ Standard & Poor’s предизвика криза в доверието, много по-голяма от икономическата, коментират анализатори

18:51 | 25.08.11 г. 15
Автор - снимка
Създател

Акционерите на публичните компании в САЩ могат да благодарят на Standard & Poor’s за това, че са олекнали с 1 трлн. долара, след като по-рано този месец агенцията понижи рейтинга на щатските облигации до АА+ от ААА, пише Bloomberg.

От 5 август - денят, в който рейтингът на страната беше понижен, основните индекси в САЩ са изгубили 6,7%, или 1,03 трлн. долара, 10-годишните щатски облигации поскъпнаха до рекордни за последните 28 месеца нива, а правителството във Вашингтон успя да финансира дълга си при исторически най-ниските лихви.

„Едно от най-перверзните неща, които съм виждал през последните 25 години, е S&P да понижи рейтинга на щатското правителство, а инвеститорите да се втурнат да купуват именно облигациите, чийто рейтинг е понижен, разпродавайки акции, без да се интересуват от цената“, казва Кевин Рендино от BlackRock Inc. - фонд, който управлява 3,65 трлн. долара. „Цените на акциите паднаха твърде много“.

Едуард Суайни, говорител на S&P, отказа да коментира дали решението на рейтинговата агенция е довело до разпродажбите от последните седмици.

Оценката на S&P, която се различава от тези на Moody’s Investors Service и Fitch Ratings, измести фокуса на инвеститорите и прекъсна продължилата 10 последователни тримесечия зелена вълна - период, през който S&P 500 се представяше по-добре от очакваното.

Новият рейтинг от S&P, обоснован с „несигурността“ при вземането на политически решения във Вашингтон, нарежда САЩ до страни като Нова Зеландия и Белгия и я оставя пред Япония и Китай.

„Това силно разклати доверието на инвеститорите, което и без това не беше много високо“, казва Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Charles Schwab Corp. в Ню Йорк., която управлява 1,65 трлн. долара.

„Имахме усещането за някакво раздвижване в икономиката, а те го унищожиха поради липса на доверие в политическите ни лидери. S&P аргументира решението си с политическата несигурност, но всъщност това, което постигна, беше криза в доверието, много по-голяма от икономическата“, коментира тя.

След понижаването на рейтинга търсенето на щатски облигации нарасна, при което на 18 август доходността по 10-годишните щатски ДЦК падна до рекордно ниските 1,97%.

На 23 август щатското финансово министерство продаде 2-годишни облигации за 35 млрд. долара при рекордно ниската доходност от 0,22%, тъй като инвеститорите продължават да търсят убежище на фона на несигурността на финансовите пазари и забавящата се икономика.

„S&P сбърка, като понижи рейтинга на САЩ, страната заслужава рейтинг от 4 А“, заяви Уорън Бъфет, изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc., в интервю на 6 август. На 8 август - денят, в който индексите колабираха, Berkshire Hathaway Inc. е направила едни от най-големите си залози в акции, посочва още Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още