IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за Европа рязко понижиха щатските индекси

Някои хора в Европа накрая осъзнават, че парите, наливани в Гърция, за да се отлага неизбежното, могат да се използват по-добре за рекапитализиране на банките, коментира анализатор

23:01 | 09.09.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Страховете за Европа рязко понижиха щатските индекси

Щатските индекси се сринаха в петък, заличавайки печалбите си за изминалата седмица, след като един от главните икономисти на Европейската централна банка (ЕЦБ) подаде оставка, а Bloomberg публикува информация, че Германия вече подготвя план за защита на банковата си система, пише MarketWatch.

„Усещането е, че ЕЦБ е разединена и че няма ясна визия как да стимулира икономиката“, казва Брад Соренсен, пазарен директор на Charles Schwab Corp.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 2,69% до 10992 пункта, като всичките 30 компонента на индекса останаха на червено.

Акциите на McDonald's се понижиха, след като компанията обяви по-малък от очаквания ръст на продажбите през август.

Bank of America (BoA) изгуби позиции, след публикуването на статия в Wall Street Journal, според която висшият мениджмънт на BoA обсъжда съкращаването на 40 хил. работни места, като първоначална стъпка от преструктурирането на банката.

Standard & Poor’s 500 се раздели с 2,67% до 1154 пункта, като сред 10-те индустриални групи на индекса най-тежко засегнати се оказаха компаниите за добив на суровини.

„Разочароващите резултати на McDonald не помогнаха и като прибавите съкращенията на работни места в BOA получавате сериозен пазарен натиск“, казва Соренсен.

Nasdaq Composite Index изгуби 2,42% до 2468 пункта.

Юрген Щарк, икономист на ЕЦБ и привърженик на идеята за по-високи лихвени проценти, заяви, че ще напусне борда на директорите на банката до края на годината, с което даде повод за спекулации относно вероятен спор в редиците на институцията за начина, по който трябва да се подходи към овладяването на дълговата криза в Европа.

Решението на Старк е взето в момент, когато финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 обсъждат разколебания глобален растеж и влошаването на дълговата криза.

Индексите се понижиха допълнително, след като Bloomberg съобщи, че представители на правителството в Берлин подготвят план за рекапитализация на германските банки в случай, че бъдат засегнати при евентуален фалит на Гърция.

„Някои хора в Европа накрая осъзнават, че парите наливани в Гърция, за да се отлага неизбежното, могат да се използват по-добре за рекапитализиране на банките и подсигуряването им в случай на фалити на страни от еврозоната“, казва Питър Буквар, пазарен стратег на Milller Tabak.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Без коментар: Към един черен понеделник на европейските фондови пазари.....Кризата, която удари еврозоната, изглежда се задълбочава в понеделник. Лондонският индекс FTSE отбеляза понижение от 2.39 % скоро след началото на търговията. Франкфуртският индекс DAX30 същевременно отбеляза понижение от 2.44 %. В Милано има понижение от 3 %, а в Мадрид - от 2.21 % ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
EMONED
преди 12 години
ПАТИЛАНЕ, успокой се,не си първият открил топлата вода,виж МИТЕВ като си взема редовно хачетата и положението се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит!!! Всеки трейдър с опит, би трябвало да го знае! Пише го и в книгите......за тези без опит.........четете повече! Това не е......Все едно да "източваш с цистерна водата на океана" и да му намалиш нивото! Тук говорим за нещо много по-голямо, което се е случвало през годините назад........мислете! Ако не може да мислите......питайте, тези който могат......!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Правилата са такива.....Колкото повече "наивници" има, токлкова е по-близко събитието да се случи.....!!!Днес, понеделник.....Dow Jonson, ще падне отново, а вие си мислете, каквото си искате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Боян
преди 12 години
Ади стига се излага, ако ще казваш нещо ново казвай, няма смисъл да повтаряш постоянно едно и също, моля. А че еврото ще го има за дълги години напред може да си сигурен, може да не го използват същите държави, но евро ще има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца. Бъдете готови за най-лошото!И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???Изводите си ги направете сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kanartikin
преди 12 години
хм... то се започва от 4г. вече... въпросителната е, дали наистина най сетне се започва или е поредното отлагане за.. някога си.Никой поне за сега не иска да допусне пречистване на системата , а мераклии за отлагане.. бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Започва се...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
padre89
преди 12 години
Все някой трябва да извика; Царят е гол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още