IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ спряха финансирането за ЮНЕСКО заради приемането на Палестина

Страната не е имала избор при вземането на решението заради закони, приети през 90-те години на ХХ век

21:46 | 31.10.11 г.
<p>
	Момент от днешното заседание на ЮНЕСКО. Снимка: Ройтерс</p>

Момент от днешното заседание на ЮНЕСКО. Снимка: Ройтерс

САЩ обявиха, че са спрели финансирането на ЮНЕСКО, агенцията по културните въпроси на ООН, след като организацията прие Палестина за свой пълноправен член, съобщи Ройтерс.

Говорителят на американския държавен департамент Виктория Нъланд заяви, че САЩ не са имали никакъв друг избор заради американски закони, приети през 90-те години на ХХ век.

Тя посочи, че планираните 60 млн. долара за ноември няма да бъдат преведени.

„САЩ ... остават силно предани на здравото, многостранно задължение в рамките на системата на ООН. Палестинското членство като държава в ЮНЕСКО обаче отключва действието на отдавнашни законодателни ограничения, които ще принудят САЩ да се въздържат от превеждането на вноски за ЮНЕСКО“, каза Нъланд.

По думите ѝ днешното гласуване за приемането на Палестина е било „непростимо, прибързано и подкопава съвместната ни цел за всеобхватен, заслужен и продължителен мир в Близкия Изток“.

САЩ осигуряват 22% от финансирането на икономическите, научните и културните организации на ООН.

ЮНЕСКО е първата агенция на ООН, на която Палестина става член, след като президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас поиска пълноправно членство в ООН на 23 септември.

Според анализатори днешното гласуване е сериозна стъпка към пълното признаване на Палестина като държава от Общото събрание на ООН, на което се противопоставят САЩ и съюзниците им от Израел.

Законодателството, прието в САЩ през 90-те години на ХХ век, забраняват на страната да финансира която ѝ да е организация на ООН, предоставила пълноправно членство на групировка, която няма „международно признати белези“ на държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още