IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама цели да свие дефицита на САЩ под 1 трлн. долара през фискалната 2013 г.

В проектобюджета си американският президент предлага да бъде въведен данък за богатите

11:36 | 13.02.12 г.
Обама цели да свие дефицита на САЩ под 1 трлн. долара през фискалната 2013 г.

Президентът на САЩ Барак Обама днес ще представи пред Конгреса проектобюджета за фискалната 2013 г., който ще начертае фискалният път на Америка през следващите 10 години, съобщи CNBC.

Проектобюджетите на президентите обикновено се пренебрегват от Конгреса. Дори и тази година да се случи същото обаче текстове от проектобюджета на Обама вероятно ще бъдат дебатирани през годината, а вероятно и през следващата, в зависимост от резултатите на президентските избори през ноември.

В проекта на Обама се предвижда бюджетният дефицит на Щатите да се свие силно до 901 млрд. долара през фискалната 2013 г., която започва на 1 октомври. За сравнение през фискалната 2012 г. се очаква дупката в американската хазна да е окло 1,33 трлн. долара.

Президентът на САЩ освен това предлага дискреционните разходи (средствата за правителствени програми, които се подновяват ежегодно) да се свият от 8,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 г. до 5% от БВП през 2022 г.

В бюджетния план е планирано съкращаване на разходите с 4 трлн. долара, така че до 2018 г. бюджетният дефицит на страната да се свие до 2,8%. За сравнение през фискалната 2012 г. се очаква той да достигне 8,5%.

Барак Обама предлага да се повишат данъците за богатите американци въпреки съпротивата на опозицията. Домакинствата, които имат доходи над 1 млн. долара годишно се предвижда да бъдат облагани с 30%. Предлага се също така да отпаднат някои данъчни облекчения за богатите американци, които бяха въведени от администрацията на Джордж Буш.

Що се отнася до корпоративните данъци от администрацията на Барак Обама съобщиха, че по-късно през месеца ще бъде представена нова мярка за тяхното намаляване. От Белия дом заявиха, че източник на всеки един нов долар в хазната ще бъдат само фирми и физически лица с доходи над 250 хил. долара годишно.

През септември 2011 г. Барак Обама обяви план на стойност близо 450 млрд. долара за създаването на нови работни места, който беше блокиран от републиканците в Конгреса. В проектобюджета му този път са предвидени 350 млрд. долара за създаване на нови работни места в краткосрочен план, като са включени много от идеите му, които бяха предложени миналата година.

Администрацията на американския президент иска повечето от тези мерки да бъдат задействани през 2012 г. с аргумент, че ще се гарантира икономическото възстановяване на страната от кризата.

Проектобюджетът на Барак Обама предвижда още 50 млрд. долара да бъдат похарчени за ремонти на пътища, железопътни трасета и летища, което също би дало тласък на пазара на труда.

Предвидено е финансирането на наземния транспорт да се осъществи с 476 млрд. долара, събрани от съществуващите такси, както и спестени от военните разходи по американските мисии в Ирак и Афганистан.

Други 60 млрд. долара Барак обама предлага да бъдат похарчени за модернизиране на училища и подпомагане на отделни щати да наемат учители и служители в спешната помощ. Предвиден е и малък данъчен кредит за фирмите, които наемат нови служители.

Барак Обама обаче настоява през следващите 10 години да се спестят над 360 млрд. долара от правителствените здравни програми. Предвижда се от други правителствени програми, земеделските субсидии и пенсиите на федералните служители да бъдат спестени повече от 278 млрд. долара.

Барак Обама предлага освен това бюджетът за отбрана на САЩ да се свие с 5% под размера му за настоящата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още