fallback

Сорос: Меркел води Европа в грешна посока

Ако Гърция фалира, натискът ще се прехвърли върху италианските и испанските банки, а тогава Европа ще се разцепи, смята милиардерът

11:38 | 13.02.12 г. 12

Американският милиардер Джордж Сорос разкритикува отношението на германския канцлер Ангела Меркел към дълговата криза в еврозоната, предупреждавайки, че лидерите в региона би трябвало да стимулират ръста в проблемните държави по-скоро чрез вливане на капитал, отколкото чрез просто въвеждане на програми на строги икономии, съобщи MarketWatch, като се позова на интервю на легендарния инвеститор за германското списание Der Spiegel.

"Уважавам канцлера Меркел за силната ѝ лидерска роля, но за нещастие тя води Европа в грешна посока“, посочва Сорос.

„Ако това не се промени, ще повторим грешките, довели Америка до Голямата депресия през 1929 г.“, предупреждава той. По думите му Меркел просто не разбира това.

Милиардерът смята, че е било погрешно да бъдат предоставени спасителни кредити на Гърция при високи лихви, което „означава, че страната вече не може да бъде спасена“. „Същото ще се случи и с Италия, ако ѝ сложим усмирителната риза на високи плащания по лихви“, изтъква той.

Ако Гърция фалира, „вероятно натискът ще се прехвърли върху банките в Италия и Испания, а тогава Европа ще се разцепи“, прогнозира инвеститорът. Той все още очаква европейските лидери отново да спасят Гърция, за да бъде избегнат подобен сценарий.

Според Сорос „Европа трябва да е в състояние да разреши сама проблемите си“ без помощта на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още