IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FDIC ще убеждава обществото, че вече няма твърде големи, за да фалират

Регулаторният орган има правомощия, но масовото мнение е, че не може да се справи с голям проблем

11:17 | 15.03.12 г. 1
FDIC ще убеждава обществото, че вече няма твърде големи, за да фалират

 

Банковите регулатори в САЩ започват кампания, която да "продаде" на пазарите идеята, че времето на компаниите, които са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират, е отминало, пише Ройтерс.

Според изпълняващия длъжността ръководител на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) Мартин Грюнберг агенцията скоро ще започне срещи с финансовите институции, заинтересовани групи и академичните среди.

Целта е да се популяризира тезата, че правителството на САЩ повече няма желанието да спасява финансови компании, които са толкова големи, че фалитът им би застрашил пазарите.

„Твърде големи, за да фалират“ бе често използвана фраза по време на кризата през 2007-2009 година, когато FDIC можеше да помага само на търговски банки, но не и на гиганти като  Lehman Brothers и AIG, които бяха спасени с милиарди долари пари на данъкоплатците.

В последствие FDIC получи правомощия за по-широка намеса и при нефинансови фирми. Пазарите обаче все още не са убедени, че правителството ще им даде на практика чак толкова големи права, както и в способността на агенцията да направи голямо преструктуриране на банка пред фалит.

Въпреки промените в регулациите на големите финансови компании все още се гледа като на твърде големи, за да фалират и има широко убеждение, че те са толерирани спрямо по-малките си конкуренти.

„Не зная дали ще успеем да убедим всички, но ако можем да изместим центъра на общественото мнение в посока на това, че сме доста сериозни в намеренията си... Ако съумеем да направим това, със сигурност ще сме постигнали много“, посочва Грюнберг в интервю, цитирано от Ройтерс.

Демонстрацията, че FDIC има способността да ликвидира голяма банка, ако това се налага, ще увеличи дисциплината на пазара, смята Грюнберг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stamba69
преди 12 години
Демонстрацията, че FDIC има способността да ликвидира голяма банка, ако това се налага, ще увеличи дисциплината на пазара, смята Грюнберг. Интересен ще е ефекта от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още