IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха Nestle, Mars и Colgate-Palmolive с 35 млн. евро заради картел

Френските им филиали, произвеждащи храни за домашни животни, са карали търговците на едро да купуват продукцията им на завишени цени в периода 2004-2008 г.

12:56 | 21.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Глобиха Nestle, Mars и Colgate-Palmolive с 35 млн. евро заради картел

Френските власти глобиха швейцарската компания Nestle и американските Mars и Colgate-Palmolive с общо 35,3 млн. евро, тъй като техните подразделения, произвеждащи храни за домашни животни, от 2004 г. до 2008 г. чрез тайни картелни споразумения се успели изкуствено да ограничат конкуренцията на пазара.

Решението е било взето от Френската агенция за защита на конкуренцията, съобщава ИТАР-ТАСС. Nestle е глобена с 19,040 млн. евро, Mars – с 11,618 млн. евро, а Colgate-Palmolive – с 4,664 млн. евро.

През посочения период продукцията на френските филиали на компаниите  - Purina, Royal Canin и Hills Pet Nutrition - е имала дял от 70% на пазара на сухи храни за кучета и котки. Французите отглеждат в домовете си общо 8 млн. кучета и 10 млн. котки.

В продължение на 5 години Purina и Royal Canin са използвали незаконната практика за борба с конкурентите. От агенцията посочиха, че компаниите са принуждавали търговците на едро да купуват продукцията им на завишени цени.

„Това е водело до увеличаване на добавената стойност на стоката, което в крайна сметка се е отразявала на продажната ѝ цена, на която са я купували крайните потребители“, обясняват от агенцията.

На свой ред Hills Pet Nutrition се е договаряла с френските ветеринарни клиники „да не изнасят получените продукти“.

Вследствие на тези тайни споразумения потребителите, свикнали да купуват стоките на посочените производители, били принудени да надплащат за тях, изтъкват от агенцията.

Френските власти обаче са понижили размера на глобата за Nestle и Mars, които не са оспорили обвиненията и са променили начина на търговия по начин, който не нарушава условията на свободна конкуренция на пазара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Браво! Вече във Франция имат и щастливи котки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още