IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се слаб ръст в печалбата на щатските компании за първото тримесечие

Вниманието ще се концентрира върху първите отчети на големите компании, които могат да доведат до спад от 10% на индекса S&P 500

17:06 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Очаква се слаб ръст в печалбата на щатските компании за първото тримесечие

Предварителните прогнози са, че 3 от подиндексите на Standard & Poor’s 500 ще покажат ръст на печалбата, а именно този за индустриалния и технологичния сектори, както и за компаниите, произвеждащи потребителски стоки.

Очаква се енергийният сектор да регистрира липса на промяна, докато при останалите 6 подиндекси прогнозите са телекомуникационният и добивният сектор да демонстрират най-сериозен спад, отчасти заради свитото търсене в световен мащаб, твърди Шорт.

Според анализаторите не се очаква забавеният ръст да доведе до сериозно отстъпление на фондовите пазари, тъй като инвеститорите го очакват и би трябвало да са го калкулирали в оценките си.

Най-голям риск за доверието през настоящото тримесечие и до края на годината обаче представляват компаниите-флагмани, които ще обявят първи своите резултати. По думите на Бари Нап, главен стратег за портфейла от американски акции на британската банка Barclays, тя оценява евентуален спад на Standard & Poor’s 500 под 10% като реален, ако инвеститорите се разочароват от първите обявени резултати на големи компании.

Според Крийчъра ценните книжа все още са евтини, ако се вземе предвид настоящият нисък основен лихвен процент.

Една от първите големи компании, които ще обявят резултатите си за първото тримесечие е Alcoa утре. Инвеститорите гледат на компанията като на индикатор за световните икономически тенденции, защото алуминият, който добива, се използва в автомобилите, самолетите и строителството, а също и защото тя действа и в Европа.

Предварителните прогнози са, че оперативната печалба на Alcoa ще се понижи с около 3 цента за акция през първото тримесечие, сочи изследване на Bloomberg, като спадът е аналогичен на този през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Следващият отчет, към който ще бъде насочено специално внимание, е този на JPMorgan Chase в петък. Средната оценка за оперативната печалба на акция на банката е за 1,14 долара при 1,28 долара за аналогичния период на 2011 г. и 93 цента през четвъртото тримесечие на същата година.

Според средните прогнози през третото тримесечие се очаква възстановяване на ръста в общата печалба, казва главният стратег за фондовия пазар в Wells Fargo Advantage Funds Джон Манли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още