IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР призова Европа да възприеме подхода на САЩ за спасяване на банките

Начинът, по който САЩ преодоляха банковата криза, трябва да влезе като христоматиен пример в учебниците, твърди заместник-директор в организацията

11:11 | 17.07.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
ОИСР призова Европа да възприеме подхода на САЩ за спасяване на банките

Европа трябва да осъществи мащабна политика от типа на Програмата за освобождаване от проблемни активи (TARP - Troubled Asset Relief Program) в САЩ на стойност 700 млрд. евр, за да подкрепи своите банки, заяви Ейдриън Блъндъл-Винял, заместник-директор по въпросите на предприемачеството и финансите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитиран от MarketWatch.

“Изваждането на проблема с банковата система от дневния ред изисква мащабно вливане на капитал от типа на TARP  чрез издаването от банките на варанти върху техни акции (срещу полученото държавно финансиране - бел. ред.), което няма да струва нищо на данъкоплатците“, каза Блъндъл-Винял.

Според определението на американската Федерална корпорация за гарантиране на депозитите за коефициент на ликвидност от 5%, за добра капитализация „имате нужда от между 700 млрд. и 750 млрд. евро“, посочва той. „Заявявам, че това е количеството, което ще изправи на крака финансовия сектор“, добави представителят на ОИСР.

Предприета в разгара на финансовата криза от 2008 г., програмата TARP бе предприета, за да капитализира банките.

Първоначално разходите по нея бяха оценени на около 700 млрд. долара, но само около 431 млрд. бяха изразходвани, като впоследствие по-голямата частот тях бяха върнати. Американското правителство все още притежава дял в около 350 кредитни институции.

„Начинът, по който САЩ преодоляха банковата криза, трябва да влезе като христоматиен пример в учебниците“, смята Блъндъл-Винял.

Европейските лидери до момента се мъчат да удържат дълговата криза в еврозоната, а споразумението за отпускане на 100 млрд. евро за рекапитализирането на испанския банков сектор даде слабо отражение върху доверието на пазарите и доходността по испанските и италианските държавни облигации остава твърде висока.

Необходими са и по-мащабни реформи, убеден е Блъндъл-Винял, включително разделянето на търговското банкиране от сделките с ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Винаги си решават проблемите по един и същ начин.Не знам кого се опитват да убедят ,че това е правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аз пък за пръв път чувам, че САЩ ВЕЧЕ са преодолели банковата криза. Бравос! Ашколсун!! Сега очаквам за 0 време да се справят и с дълговата и с всички останали кризи. След което спокойно могат да се отдадат на заслужен отдих. След като всичко може да се оправи с методите на Фед, значи вече няма нужда да се бачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Хахаха,тия явно са се уплашили, че Европа ще превъзмогне кризата с дълговете, и тогава ще се запитат част от инвеститорите, а дали САЩ и Япония могат да си връщат дъгловете ?!Когато се зададе подобен въпрос и Китай вече е изгърмял.Еврото остане ли, бая зор ще видят американците да си продадат на някой дълг, с парите от който да платят стар такъв.Банки в Европа ще фалират, а бая американски ще пострадат.Важното е че Европа се насочва към нов модел на финансово-икономически взаимоотношения. бъдещото развитие не се залага на карта за да има безграничен растеж. В икономиката винаги ев имало спадове и бовият модел на Европа ще ги преминава безкрайно леко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
т.е. в учебниците по история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Хаха това някакъв майтап ли е? Решаване на проблемите на банките (които са част от "свободния" пазар) като се наливат държавни пари в тях, а когато свършат парите се напечатват нови. Някой беше казал, че перпетум-мобиле не съществува. Е, банкерите го намериха. А, нещо подобно са направили в Германия преди WWII и, ДА, влезли са в историята, както всички знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още