IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chrysler изплати милиардната държавна помощ на САЩ и Канада

Американският фиск получи 5,9 млрд долара, а канадската държава - 1,7 млрд. долара

10:40 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе&nbsp;е сложил значка с надпис &quot;Платено&quot; по време на официалната церемония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе е сложил значка с надпис "Платено" по време на официалната церемония. Снимка: Ройтерс

Както обяви и по-рано, американският автомобилен концерн Chrysler върна държавните помощи в размер на 7,6 млрд. долара. Американският бюджет получи 5,9 млрд. долара, а канадският - 1,7 млрд. долара, съобщи централата на Chrysler в Оъбърн Хилс.

По този начин се разчисти и пътят за мажоритарно участие на Fiat в концерна. Същевременно италианците обявиха, че повишават дела си от сегашните 30% на 46%. До края на годината според плановете Fiat ще придобие общо 51% и по този начин ще стане мажоритарен собственик на Chrysler.

По думите на главния изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе този дял може да достигне и 70%. Според италианския концерн благодарение на изплащането на държавния заем Chrysler ще си спести 300 млн. долара годишни лихви. 

В края на 2008 г. американският концерн получи първата спешна държавна помощ от 4 млрд. долара, които му позволиха да оцелее няколко месеца. След това последваха още няколко финансови инжекции. Връщането на спасителните заеми към двете правителства е последното все още неизпълнено условие, което италианците поставиха на американските си партньори, за да поемат мажоритарно компанията.

Останалите бяха Chrysler да започне да сглобява икономични двигатели във фабриката си в Дънди (Мичиган), да продаде извън САЩ коли за 1,5 млрд. долара и да създаде компактен модел на базата на автомобил на Fiat, който да има разход на гориво до 5,9 л/100 км.

"Преди по-малко от две години обещахме да върнем на американските и канадските данъкоплатци всичко и днес изпълнихме това", заяви Серджо Марчионе, цитиран от прессъобщение на компанията. Марчионе, който фактически управлява и Chrysler, благодари извънредно за "редкия втори шанс", който автомобилостроителят е получил благодарение на държавната помощ.

Американският президент Брак Обама определи стъпката като "крайъгълен камък" за Chrysler и неизброимите американски семейства, които зависят от тази "култова марка". Американското правителство е предоставило милиардни помощи по програмата за изкупуване на проблемни активи (TARP), за да спаси потъващи предприятия, припомня Обама.

По-тясното обвързване с Fiat прави Chrysler по-атрактивен за инвеститори и банки. Първичното публично предлагане може да се осъществи още през тази или през следващата година, пише Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още