IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: Големи инвеститори имат достъп до непублична пазарна информация

Такава информация е била използвана от хедж фондове на BlackRock, Marshall Wace и Two Sigma Investments, разкрива изданието

09:00 | 19.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Това би трябвало да са едни от най-ревностно пазените тайни на Wall Street – ревизиите в прогнозите на анализаторите за представянето на публичните компании.

Някои от най-големите брокерски фирми в САЩ обаче изглежда предоставят на избрана група влиятелни хедж фондове предварителна информация за очакванията на анализаторите. Така определени клиенти на тези фондове успяват да се възползват от информацията преди тя да стане публична, пише New York Times.

Информацията е свързана с проучвания, които се провеждат сред анализаторите всеки месец или веднъж на 3 месеца. Пазарът е изключително чувствителен към очакваните от анализаторите евентуални изненади около финансовите резултати на компаниите.

От ключово значение за прозрачността на търговията на Wall Street обаче е въпросът, кога и на кого ще бъде предоставена тази информация. Когато бъдат публикувани, прогнозите на анализаторите могат да доведат до спад или ръст на определени акции.

Ако разполагате с тази информация преди останалите пазарни участници, може да спечелите доста пари. Ето защо регулаторните органи изискват от брокерските компании да ограничават достъпа до информацията, с която разполагат, до официалното й публикуване.

Въпросът за избирателното предоставяне на информация на определени пазарни участници беше повдигнат, след като се оказа, че брокерските компании, наети за осъществяването на първичното публично предлагане (IPO) на Facebook, са предупредили някои инвеститори за съмненията на анализатори за перспективите пред интернет компанията. 

Това разгневи много малки инвеститори, които не бяха получили въпросните препоръки и съответно понесоха загуби от придобитите от тях акции на Facebook. Щатската комисия за надзор на търговията с ценни книжа разследва случая.

Документи, с които New York Times разполага, разкриват, че използването на непубликувани прогнози от страна на редица хедж фондове е все по-систематично. Непублична информация е използвана от хедж фондове на BlackRock, Marshall Wace и Two Sigma Investments, пише вестникът.

Представители на въпросните фондове настояват, че техните организации работят единствено с публична информация. Най-малко в четири случая обаче документи на Barclays Global Investors, която е подразделение на BlackRock, разкриват, че целта на фонда е осигуряването на достъп до непублична информация.

Ако въпросните проучвания предупреждават определени клиенти за промяна в оценките на анализаторите, това би било в противоречие с политиката на брокерските компании информацията, с която разполагат, да бъде предоставяна на всички клиенти едновременно.

В подобни проучвания са участвали анализатори на редица водещи финансови институции като Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Merrill Lynch и UBS. Резултатите от проучванията се включват в алгоритмите за търговия на хедж фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Това не е новина:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
В САЩ има много хора, осъдени за търговия с информация. Както казва преподавателят ми по финанси, от 1вите 3ма брокери по възвръщаемост 2ма отиват в затвора. За мен по-интересен е въпросът, колко осъдени за търговия с информация има в България ? Аз поне не знам за такъв случай, въпреки, че ясно си личи, че има хора, които купуват много преди оповестяването на резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още