IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще натиснат ли анализаторите на Facebook бутона like?

В сряда изтича 40-дневният ограничителен период, в който експертите от банките-посредници при IPO-то нямат право да оценяват социалната мрежа

12:08 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще натиснат ли анализаторите на Facebook бутона like?

В сряда най-голямата социална мрежа Facebook би могла да намери нови приятели на Wall Street. Именно тогава се слага край на ограничителния период, в който анализаторите, които работят за банките – посредници на социалната мрежа, включително експерти от финансовите къщи Morgan Stanley, JP Morgan Chase и Goldman Sachs, могат да обявят публично дали "харесват" Facebook, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Според американското законодателство анализатори в инвестиционните банки при големи IPO-та са задължени през първите 40 дни след първоначалните си бележки да не споделят мнението си, за да не подклаждат истерия за търгуване с новите акции. Малките банки, които участват в провеждането на подобно IPO, обикновено също спазват този период.

Акциите биха могли да скочат

Очакваните за сряда сутринта местно време анализаторски статии биха могли да доведат до нов скок на акциите. Това поне показва историята – подобно развитие имаше при акциите на мрежата за социални контакти LinkedIn през миналата година. След като приключи ограничителният период и участващите в публичното предлагане банки за първи път оповестиха оценките си, книжата скочиха с 12%, докато ръстът на общия индекс S&P 500 бе едва 1,3%.

Това се припокрива и с общи изследвания – както отчитат анализатори от компанията за капиталови консултации Ipreo, между 2006 и 2011 г. анализаторите оценяват близо 700 скоро котирани на борсата акции в края на ограничителния период със „Задръж“ или „Купи“. В седемте случая, в които е имало препоръка за продажба, курсовете са скочили рязко нагоре  веднага след старта на търговията и акциите са се считали за надценени.

Според пазарните наблюдатели, които не са участвали в емисиите на Facebook, има основателни причини социалната мрежа сега да спечели положителна перспектива. Така например Facebook обяви в началото на юни, че ще разшири своя рекламен бизнес за мобилни телефони, за да повиши приходите си. Малко след това крупни рекламодатели подчертаха, че за тях рекламите във Facebook имат добавена стойност. Освен това концернът започна сътрудничество с онлайн платформата за игри Zynga и пусна там собствени реклами.

Брайън Новак, анализатор в Nomura Securities, която не участваше пряко в първичното публично предлагане на Facebook, изчислява, че акцията на Facebook ще скочи до 40 долара. „Има признаци, че компанията се е фокусирала повече в приходите си", казва Новак. Признак за това са някои дискусии с рекламни агенции и директно с рекламодателите.

Силна загуба на стойност след борсовия дебют

От старта на първичното публично предлагане акциите на Facebook загубиха значително от стойността си. Това прави лесно за прогнозиране, че цената отново ще тръгне нагоре. В първите седмици след началото на търговията цената им намаля с почти една трета - от 38 долара до около 26 долара. Но напоследък тя се възстанови, което по всяка вероятност се дължи и на предстоящото публикуване на докладите на анализаторите. В понеделник акциите затвориха на цена от 32,06 долара, което представлява спад от 3%, или 99 цента.

Някои наблюдатели смятат, че много анализатори от банките - поематели са решени да дадат цена за акция, която ще бъде на или над емисионната цена от 38 долара, за да оправдаят собствената си подкрепа за началната цена. Според данни на компанията за финансови услуги FactSet средната ценова цел на тези анализатори ще бъде около 37,80 долара.

Други не вярват в подобна „оценка“ и смятат, че анализаторите ще направят независима експертна преценка - дори и ако банките в крайна сметка печелят от такси при продажбата на колкото се може повече акции. Така например Джим Брау, финансов експерт от американския университет Brigham Young смята, че в момента Wall Street е под толкова засилено наблюдение, че анализаторите вероятно няма да рискуват да нарушат по един или друг начин тяхната преценка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още