IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към Apple и Facebook

При добро представяне на двете технологични компании грижите за Европа ще бъдат забравени

10:11 | 23.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През настоящата седмица вниманието на инвеститорите на Wall Street ще бъде насочено към вечната борсова надежда Apple. Ако във вторник технологичният концерн в действителност представи нови рекордни резултати, това може да даде на борсите нов тласък и да измести фокуса от опасенията на инвеститорите заради еврокризата.

През второто тримесечие на годината компаниите от широкия американски индекс  S&P 500 ще отчетат ръст на печалбата си от 5,7% на годишна база главно благодарение на Apple, смятат анализатори. Без производителя на iPad нарастването според анкетата на Thomson Reuters ще бъде в размер на 4,8%.

„Apple може да насърчи цялата група от технологични компании“, твърди Даниъл Морган от Synovus Trust Company в Атланта.

Анкетирани от Thomson Reuters анализатори очакват печалба на акция от 10,38 долара. През същия период година по-рано печалбата бе 7,79 долара на акция. 

Също толкова висок интерес се очаква да бъде проявен в четвъртък към Facebook, като за първи път компанията ще представи данни след разочароващия си борсов дебют. Слаб резултат би могъл да се отрази опустошително на акциите на Facebook. В петък те приключиха сесията на цена 28,76 долара – доста под цената на издаване от 38 долара за брой.

Още в понеделник Texas Instruments и веригата за бързо хранене McDonalds ще представят данните си. Във вторник освен Apple отчет ще дадат и спедиторската компания UPS, както и химичният концерн DuPont. В сряда наред са автомобилният концерн Ford, конкурентът на EADS - Boeing и издателят на кредитни карти Visa. Освен това и Dow Chemical и Chevron ще представят в четвъртък и съответно в петък тримесечните си резултати.

До този момент 116 от общо 500 компании от S&P 500 са представили данните си. 67% от тях са докладвали за печалба над очакванията на инвеститорите. Насреща обаче е трендът при приходите, които са най-слабите от първото тримесечие на 2009 г. насам – само 43% от компаниите са имали по-високи приходи. Това обаче не е изненада предвид забавения ръст на световната икономика, смята Натали Труноу от Calvert Investment Management.

От макроикономическа гледна точка за дискусии ще се погрижат дълговата криза в еврозоната и очакваните в петък данни за брутния вътрешен продукт на американската икономика.

Във вторник Испания ще предложи три- и шестмесечни облигации, след като в петък испанците успяха да продадат десетгодишни облигации при рекордната лихва от 7,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Явно, ще продължаваме да надуваме балони! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ами да внимават тогава :) Абе каква "технологична компания" може да е Фейсбук. Какъв продукт "произвежда", с какво ще се усъвършенства, с какво е "важен" за хората, може ли един сайт-клюкарник-лексикон да е "технологична компания", локомотива `дето ще дърпа една икономика? Пфу....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
обзървър
преди 11 години
лесно. случвало се е неведнъж - хубав отчет на епъл, 10% скок , еуфория на целия пазар. За седмица. После - обратно по пързалката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Е как ще стане 2 фирми да спасяват цял континент? Интересно заключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още