IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на автомобилната индустрия в САЩ ще струва с 3,4 млрд. долара повече

Според доклад на щатското финансово министерство стойността на държавната помощ за сектора ще възлезе на 25,1 млрд. долара

22:54 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Спасяването на автомобилната индустрия в САЩ ще струва с 3,4 млрд. долара повече

Спасяването на американския aвтомобилен сектор през 2009 г. ще струва на данъкоплатците с 3,4 млрд. долара повече, отколкото се смяташе, съобщи Министерството на финансите на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Според доклад, изпратен до Конгреса, стойността на държавната помощ за сектора ще възлезе на 25,1 млрд. долара. Последната тримесечна оценка бе за 21,7 млрд.

След спасяването на автомобилната индустрия на обща стойност 80 млрд. долара, големите производители от Детройт излязоха на печалба. General Motors и Chrysler преминаха през финансирани от правителството оздравителни програми, които намалиха разходите и дълговете им.

Досега финансовото министерство си е върнало близо половината от отпуснатите субсидии и заеми на GM и Chrysler, както и на свързаните с тях финансови поделения или доставчици. Част от парите бе изплатена в кеш, а друга бе оформена като дялово участие на държавата.

Републиканците отдавна негодуват, че спасяването на сектора е имало за цел да запази работни места към синдикатите в щатите Мичиган и Охайо, които бяха засегнати тежко от рецесията през 2007-2009 г.

Президентът Обама търси усилено политическа подкрепа в тези щати, посочвайки възстановяването на автомобилния сектор след неговата намеса, малко след като встъпи в длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още