fallback

Стивън Роуч: Парите от Фед няма да стигнат до потребителите

Няма доказателства и за връзка между вливането на ликвидност чрез покупка на ипотечни книжа и ситуацията на пазара на труда, твърди преподавателят в Йейл

11:42 | 21.09.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Последният кръг от вливането на ликвидност от Федералния резерв на САЩ няма да понижи безработицата, нито пък средствата ще стигнат до потребителите, смята Стивън Роуч, преподавател в Йейлския университет и бивш директор в азиатското подразделение на Morgan Stanley, цитиран от CNBC.

Роуч заяви, че ще бъде „извънредно трудно“ новите мерки да доведат до понижаване на нивото на безработица. „Приятел съм с всички теоретици по макроикономика в Йейл, те не виждат никакви доказателства за връзка между вливанията на ликвидност в сектора на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, и бедствието на пазара на труда“, подчерта той.

Планът на Фед планиращ изкупуване всеки месец, за неограничен бъдещ период, на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на стойност 40 млрд. долара, е насочен към възстановяването на работни места чрез стимулиране на пазара на жилища. Централната банка обяви също, че не е особено вероятно да повиши основния лихвен процент от настоящото му ниво, което е близко до нулата, поне до средата на 2015 г.

През тази седмица президентът на подразделението на Фед в Минеаполис Нараяна Кочерлакота добави, че централната банка трябва да обещае, че ще запази основната лихва близо до нулата, докато безработицата не падне под 5,5%.

„Това е страхотна цел, всички искаме Фед да я изпълни и кой ли не би желал? Но дали ще стане по този начин?“, пита Роуч.

Нивото на безработица в САЩ се понижи до 8,1% през август от 8,3% през юли, но са задържа над 8% от началото на 2009 г. въпреки досегашните кръгове от монетарни стимули от страна на Фед и запазването на основния лихвен процент близо до нулата.

През миналата седмица авторът на доклада „Gloom, Boom & Doom“ Марк Фабер изрази съмнения, че разхлабването на монетарната политика ще даде желания ефект. Според него поредният кръг от вливането на ликвидност ще осигури само временно повишение в цените на активите и няма да помогне на обикновения човек.

Същевременно дългът на американските домакинства продължи да се увеличава, като данните, публикувани от Фед вчера, показаха, че през второто тримесечие те са нараснали с 39,4 млрд. долара на годишна база до 13 трилиона долара, което е първи ръст от близо година.

По думите на Роуч единственият начин да се помогне на американските потребители, които той нарича „зомби“, е чрез отписването на дълговете им.

„Имаме нужда от опрощаване на дълговете на потребителите, които са заложили ранчото си като гаранция и които в момента са под водата“, изтъкна той, визирайки домакинствата, които дължат на банките повече, отколкото струват имотите им. „Това е много спорен момент, а те имат нужда от финансова сигурност, която може да дойде само от по-високо ниво на личните спестявания. А банките ще трябва да поемат отписванията“, добавя Роуч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още