IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупката на ипотечни ценни книжа от Фед няма да се усети веднага от хората

Въпреки намалената доходност по ипотечните книжа, банките не свалят в същата степен лихвите по ипотеките заради други разходи

11:50 | 17.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еднофамилна къща оценена за над 1 млн. долара в Лос Гатос, Калифорния.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Еднофамилна къща оценена за над 1 млн. долара в Лос Гатос, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Усилията на Федералния резерв (Фед) да съживи американската икономика са възпрепятставни от нежеланието на банките да понижат лихвите по ипотечните кредити, съобщава Financial Times, цитирайки източници, запознати с проблема.

Миналата седмица Фед обяви, че ще купува ипотечни облигации в рамките на нов кръг вливане на ликвидност – QE3.

„В съвсем краткосрочен план на практика не съществува механизъм, който да гарантира, че ефектът от QE3 ще бъде усетен от хората“, посочва изпълнителен директор на водеща банка, пожелал анонимност.

Доходността по гарантираните с ипотеки деривати се понижи с над 30 базисни пункта, след като Фед обяви новата програма, изтъква Стивън Абрахамс, анализатор на Deutsche Bank.

„За момента обаче много малко от това ще достигне до потребителите“, казва той. „Няма какво да накара банките да понижат лихвите за клиентите“.

Цената на ипотечните облигации се повишава заради QE3 и солидните печалби на банките, които пакетират ипотечните кредити в дериватни инструменти (MBS - Mortgage-Backed securities).

Тази тенденция подкрепя акциите на банките. Wells Fargo - най-големият ипотечен кредитор в САЩ - през последната седмица спечели 3,6%, докато акциите на Citigroup и Bank of America се повишиха с над 8%. За периода JPMorgan отбеляза ръст от над 6%.

Проучване от миналата седмица за състоянието на ипотечния пазар разкрива, че лихвата по 30-годишните фиксирани ипотечни облигации, предлагани от Freddie Macе е 3,55% в сравнение с 3,92% през януари и над 5% в началото на 2010 г.

Въпреки че лихвите по ипотеките изглеждат ниски, спредът между лихвените проценти за клиентите и доходността по MBS е по-висок, отколкото преди.

Доходността по MBS, гарантирани от Fannie Mae (контролираната от правителството ипотечна агенция), в петък за кратко се понижи под 2,1%. Разликата между лихвите за клиентите и доходността по MBS, която за момента е близо 1,5%, обикновено бе около 0,5% преди кризата.

Част от този по-висок спред вероятно ще се окаже постоянен, коментират банкери, изтъквайки нарасналите разходи поради наложените по-стриктни регулаторни изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Сигурен съм, че ние на този край ще го усетим доста по бързо в цената на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още