IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Несигурността се отразява на безработицата в САЩ

Ако не беше несигурността през последните 4 години, безработицата щеше да е по-скоро 6% или 7%, а не 8% или 9%, изтъкват икономисти на централната банка

16:08 | 18.09.12 г.
<p>
	Президентът на Фед в Далас Ричард Фишер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Фед в Далас Ричард Фишер. Снимка: Ройтерс

От 2008 г. насам несигурността около икономическата перспектива е прибавила между един и два процентни пункта към нивото на безработицата в САЩ, разкрива доклад на Федералния резерв (Фед) в Сан Франциско, цитиран от CNBC.

Публикуваното в понеделник изследване дава количествена оценка на забавянето, причинено от икономическата несигурност.

„Ако не беше несигурността през последните 4 години, безработицата щеше да е по-скоро 6% или 7%, а не 8% или 9%“, изтъкват икономистите на Фед.

През декември 2008 г. в опит да противодейства на рецесията Фед понижи краткосрочните си лихвени проценти до близки до нулата нива. Банката изкупи и облигации за трилиони долари, за да понижи дългосрочните лихвени проценти.

Безработицата обаче остава над 8% вече цели 3 години след началото на възстановяването.

Миналата седмица щатската централна банка предприе нов кръг вливане на ликвидност, обещавайки, че няма да спре да изкупува облигации, докато не станем свидетели на чувствително раздвижване на трудовия пазар.

„Инфлационните ястреби“ се противопоставяха на идеята за нов кръг вливане на ликвидност. Някои централни банкери, включително президентът на Фед в Далас Ричард Фишер , настояваха, че новата програма за вливане на ликвидност ще бъде безполезна, тъй като именно несигурността около данъчната политика и регулациите, а не цената за кредитирането, спъва възстановяването.

Изследването предлага емпирични доказателства, че несигурността наистина е задълбочила рецесията и е забавила възстановяването, повишавайки нивото на безработицата въпреки усилията на Фед.

Това обаче не означава, че валутната политика е безпомощна в лицето на несигурността, а единствено, че възможностите на централната банка са ограничени, когато лихвените проценти са близки до нулата, изтъкват икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още