IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще бъдат политическите последствия за Фед заради новите стимули?

Може да се очаква, че Бен Бернанке ще бъде заменен с някой друг, ако Мит Ромни влезе в Белия дом

09:39 | 15.09.12 г. 2
Какви ще бъдат политическите последствия за Фед заради новите стимули?

Федералният резерв на САЩ започна да посреща политическите куршуми, след като реши да стартира нова програма за вливане на ликвидност в американската икономика, пише FT.

Кандидат-президентът на републиканците Мит Ромни откри огън срещу институцията в петък, като коментира, че действията на Фед са само за “покачване на кръвната захар”, както и че новите стимули няма да помогнат на буксуващата икономика.

“Трябва да признаем, че стимулирането на икономиката с печатане на пари си има своята цена”, коментира Ромни.

“Стойността на спестяванията върви надолу. Хората, които живеят с фиксирани доходи, не могат да видят никакво увеличение на приходите им от лихви. Продължава да пада и стойността на долара, а рискът от дългосрочна инфлация се увеличава”, допълни той.

Критиката поставя централната банка на Щатите в неудобно положение. Колкото и аполитични да са нейните решения, активността на Фед в отговор на слабото възстановяване има своите политически последици.

Въпросът е дали ще има последици в другата посока и дали политическият дебат за действията на Фед може да доведе до промяна в лидерството на централната банка.

Редица консервативни икономисти смятат, че Федералният резерв надценява проблемите със заетостта. Понижаването на лихвените проценти прави по-лесно финансирането чрез дълг, както и премахва натиска над правителството да сключи сделка с Конгреса за бюджетния дефицит.

Най-видимият опит на републиканците да подрежат крилете на Фед законопроектът, който конгресменът Кевин Брейди внесе в Камарата на представителите. Той предвижда да ограничи възможностите за влияние върху инфлацията, които има централната банка, както и операциите й по паричната политика.

Ако законопроектът беше приет, Федералният резерв нямаше да има възможност да предприеме новите количествени улеснения.

Експерти посочват, че ако Ромни спечели изборите, той ще назначи за председател на Федералния резерв някой с неговите възгледи. Това е най-реалистичното политическо последствие от действията на институцията – когато мандатът на Бен Бернанке изтече в края на януари 2014 г., той ще бъде заменен от някой друг.

Ако обаче стигне до Белия дом, Ромни трябва да помисли дали икономиката има нужда от такова силно затягане на паричната политика и дали това би било в негов интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Смяната на Бернанке няма да промени начина на функциониране на системата. Не смятам че той взема решенията самостоятелно. Просто ФЕД това може-това прави.Почти всичко е в ръцете на оядените конгресмени. Смятам че предстоящите избори блокират в момента следващите стъпки. Но след изборите независимо от това как ще се казва президента ще има промени. Политиците имат силно развито чувство на самосъхранение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Бернанке така или иначе ще бъде сменен,може би дори преди да приключи мандата си.В момента той изпълнява поръчка на Администрацията.Натискът от Беля Дом е жесток-впрегната е цялата машина за фалшификации на данни,само и само да се надуе инфлацията и да се отчете повишаване на заетостта преди изборите.Разбира се,на Гайтнер и Обама е ясно,че след изборите бущонът ще гръмне, точно както преди 40 години се случи при Никсън.Инфлацията далеч не е толкова ниска,колкото Администрацията обявява и неминуемо ще трябва да се стигне до ситуация,в която Светът просто ще престане да купува американски облигации.Това ще е катастрофално за фиска,но избор няма-лихвите ще трябва да се вдигнат драстично,както направи Пол Волкър.Естествено,евреите ще излезнат сухи,а Светът вероятно ще получи нова война някъде.Какво пък..като сме *** всички да търпим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още