IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени правят карта на генома на ечемика

Геномът на ечемика е по-сложен от човешкия, коментират от американското земеделско министерство

13:38 | 19.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Учени правят карта на генома на ечемика

Дейностите по картата на генома на ечемика напредват бързо, съобщават от американското земеделско министерство, което спонсорира работата на екипите от учени.

Пробивът в тази област би довел до редица позитиви – повече площи засадени с ечемик, по-добра издържливост на растението на пестициди и на болести, както и подобряване на хранителната му стойност.

Проучванията могат да разкрият потенциала на културата, да повишат приходите на фермерите и да помогнат за решаването на проблемите в глобален аспект, смята ръководителят на проекта в министерството на земеделието Катрин Уотеки.

Геномът на ечемика е по-сложен от човешкия, а заради разпространението на културата, изследването върху него е сложен процес. Проучването му обаче носи много позитиви.

От земеделското министерство на САЩ припомнят например, че подобни проучвания върху царевицата, са довели до по-качествено хранене на кравите и в резултат се е покачил млеконадоят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още