IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един фалит може да повлияе на американските избори

Производителят на батерии и акумулатори A123 подаде документи за обявяване в несъстоятелност въпреки получените държавни субсидии

13:09 | 19.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как един фалит може да повлияе на американските избори

Една фалирала компания може да се окаже истински препъни-камък за президента на САЩ Барак Обама по време на предизборната му кампания.

Често изтъкваният като иновативен лидер производител на батерии и автомобилни акумулатори A123 Systems подаде във вторник документи за обявяване на несъстоятелност. През 2009 г. компанията със седалище в Масачузетс получи правителствен заем от 249 млн. долара.

Още в първия телевизионен дебат с Обама претендентът за президентския пост Мит Ромни назова редица компании, които са получили субсидии от държавата и въпреки това са изпаднали в несъстоятелност. 

Проблемите на компанията са висящи плащания на лихви върху неизплатени облигации. Във вторник акциите се сринаха със 70 процента до едва седем цента. През август A123 съобщи, че преговаря с китайския автопроизводител Wanxiang за предоставяне на финансиране. В замяна на това Wanxiang трябваше да получи мажоритарен дял в компанията. Сумата, за която ставаше дума, бе 465 млн. долара.

Вместо това сега в компанията влиза автомобилният поддоставчик Johnson Controls (който има развойна дейност и в София) и поема областта на бизнеса с батерии за автомобилната индустрия за общо 125 млн. долара и мостово финансиране. Пакетът включва два завода в Мичиган и производствена база в Китай. За други бизнес области, като например за подразделението за електрическата мрежа, все още текат преговори, съобщава A123.

А Обама поздрави през есента на 2011 г. в телефонен разговор председателя на борда на A123 Дейвид Вийо по повод откриването на нова фабрика. А за нейното построяване компанията получи държавния кредит. През миналите 14 тримесечия обаче A123 Systems неизменно отчиташе оперативна загуба.

През миналия месец претендентът за президентския пост Ромни заяви, че Обама „е избрал“ неудачници за получатели на финансови инжекции. Сред тях е и производителят на соларни панели Solyndra, който получи кредит от цели 535 млн. долара, но въпреки това фалира.

Според финансовия отчет за 2011 г. A123 Systems е разработвала батерии и акумулатори и електрически двигатели за BMW, Daimler и General Motors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
хм - не мога да разбера защо някои хора си мислят, че комунизма рухна от само себе си?! На една фалирала компания или банка, ако ще целият БВП да излееш пак ще фалира. Може само да го отложиш във времето. Защото причините са структурни и в мениджмънта, а не в парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още