IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама спечели последния дебат срещу Мит Ромни

Фокусът бе външната политика, като основните теми бяха тероризмът, Близкият Изток и Китай

13:49 | 23.10.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мит Ромни и Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мит Ромни и Барак Обама. Снимка: Ройтерс

В понеделник вечерта американският президент Барак Обама спечели последния от серията дебати с кандидата  на републиканската партия Мит Ромни две седмици преди изборите на 6 ноември, съобщава Financial Times.

Дебатът, който беше фокусиран върху мястото на САЩ на световната политическа сцена, премина във взаимни нападки, в които всеки от претендентите за Белия Дом настояваше, че опонентът му би бил ненадежден лидер в една толкова опасна международна обстановка.

Разликата в подкрепата за Ромни и Обама в 6 решаващи щата – Охайо, Флорида, Вирджиния, Колорадо и Ню Хампшир е изключително малка.

За разлика от първия дебат Обама възприе по-агресивен подход.

Основните теми бяха Близкият Изток, Пакистан, Иран и тероризма, а през последния половин час от 90-минутната дискусия и Китай.

Обама определи външнополитическите възгледи на Ромни като хаотични, а изказването му, че Русия е „най-голямата геополитическа заплаха за Америка“ като грешка.

„Изглежда искаш да се върнеш към външната политика от 80-те години, точно както към социалната политика от 50-те и икономическата политика от 20-те“, атакува Обама своя опонент.

Обама се пошегува с критиките на Ромни за това, че щатският военноморски флот е по-малък, отколкото след Втората световна война.

„Имаме и по-малко коне и по-малко байонети, отколкото през 1916 г.“, коментира Обама. „Сега обаче имаме едни неща, които се наричат самолетоносачи“, допълни той.

Ромни, който стартира дебата спокойно, разкритикува външната политика на Обама, изтъквайки че президентът няма визията да се справи със социалните и политически проблеми в Близкия Изток.

„Не можем да се измъкнем от тази каша като продължаваме да убиваме“, коментира Ромни, след като призна заслугата на президента Обама за ликвидирането на Осама бин Ладен.

„Никъде по света влиянието на Америка не е нараснало през последните 4 години“, допълва той. „Аз не виждам нашата тежест да се увеличава, а точно обратното“.

Според проучване на CBS News 53% от зрителите на телевизията вярват, че Обама е спечелил дебата, срещу 23%, които определят като победител Ромни. Проучване на CNN също определя като победител Обама с 48% срещу 40%.

Както и през 2008 г. чужденците предпочитат Обама пред кандидата на републиканците, разкрива проучване на BBC, проведено в 21 страни.

Най-силна е подкрепата за Обама във Франция – 72% срещу едва 2% за Ромни; в Австралия, където подкрепата за Обама достига 67%; в Канада – 66%; Нигерия – 66%; Великобртания – 65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Миризлив *** от електората на Барак Обама, от тези дето все са по-умни и по-прости от другите, наредил се за обезщетение при бременните *** пред приемната на кмета, показва, че е научил едно изречение от тези дето казват умните. Да изчакаме кмета да му направи темелях като ромски лидер и да се разберат на езика на Барак Обама кой ще плаща обезщетението на бременната ***, дето яла фасул от помощите за бедни и не знае с коя фасульова пъска е избогохулствала.Към deantТи *** да се лекуваш при кмета, а пък кметицата да дойде да си гледа при мен! И едно специално обръщение към медиите - И да не изкарате, че кметицата си гледа при мене без да ми иска обезщетение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Миризлив *** от електората на Барак Обама, от тези дето все са по-умни и по-прости от другите, наредил се за обезщетение при бременните *** пред приемната на кмета, показва, че е научил едно изречение от тези дето казват умните. Да изчакаме кмета да му направи темелях като ромски лидер и да се разберат на езика на Барак Обама кой ще плаща обезщетението на бременната ***, дето яла фасул от помощите за бедни и не знае с коя фасульова пъска е избогохулствала.Към deantТи идиди да се лекуваш при кмета, а пък кметицата да дойде да си гледа при мен! И едно специално обръщение към медиите - И да не изкарате, че кметицата си гледа при мене без да ми иска обезщетение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тебе пак ли те пуснаха от здравното заведение, поради липса на пари в НЗОК за лечение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още