IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват смъртни случаи за връзка с енергийната напитка Monster

Семейството на 14-годишно момиче от Мериленд вече съди компанията, която не намира връзка между своите продукти и фаталния изход и ще се защитава яростно в съда

18:09 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
САЩ разследват смъртни случаи за връзка с енергийната напитка Monster

Американската Агенция за храните и лекарствата обяви, че разследва съобщения за 5 смъртни случая, които може да бъдат свързани с едноименната напитка на Monster Beverage Corp, съобщи Ройтерс.

Monster вече е дадена на съд от семейството на 14-годишно момиче от щата Мериленд със сърдечна недостатъчност, което починало след изпиването на 2 кутийки от енергийната напитка в рамките на 24 часа.

От компанията обявиха, че не смятат, че произвежданата от тях напитка „е отговорна по някакъв начин“ за смъртта на момичето.

Пазарът на енергийни напитки е доминиран от Monster и австрийската компания Red Bull, но там се срещат и напитки, произведени от Coca-Cola Co and PepsiCo.

Съдебният процес и съобщенията за други смъртни случаи, които евентуално могат да бъдат свързани с енергийните напитки, илюстрират опасенията за сигурността по отношение на безалкохолните напитки с високо съдържание на кофеин, които са особено популярни сред младежите. Те биха могли да насърчат и критиците на бранша, след които са двама сенатори и главният прокурор на Ню Йорк.

„Не мисля, че те възнамеряват да забранят енергийните напитки“, заяви анализаторът в Morningstar Томас Мълъркий. „Възниква въпросът обаче дали това им предоставя повече огнева мощ за по-силна регулация“, добавя той. Това би могло да означава по-големи изисквания за етикетите или възрастови ограничения, обясни той.

Според него негативните заглавия в медиите правят Monster по-малко атрактивна мишена за придобиване. „Това наистина намалява вероятността Coca-Cola да пожелае да придобие Monster“, убеден е Мълъркий. През април източници на Ройтерс заявиха, че двете компании са обсъждали евентуална сделка още през миналата година.

Семейството на Енайъс Фурние подаде иск срещу Monster във Върховния съд на щата Калифорния в петък с претенцията, че компанията не е направила достатъчно, за да обяви опасностите, свързани с консумирането на нейния продукт.

Момичето получило инфаркт, след като изпило две кутийки Monster Energy с обем от 24 унции (приблизително 700 милилитра – бел. ред.) всяка в рамките на 24 часа, макар и в два последователни дни. То е било поставено в изкуствена кома и е починало 6 дни по-късно, на 23 декември 2011 г.

В иска е посочено, че Фурние е починала от „сърдечна аритмия, следствие от натравяне с кофеин“, което е усложнило съществуващо заболяване на сърдечна клапа, свързано с разстройство, наречено синдром на Елерс-Данлос.

Двете кутийки съдържат общо 480 милиграма кофеин, което е равно на съдържанието му в 14 броя 350-грамови кутийки Coca-Cola, се добавя в иска.

„Monster не е отбелязала никакви фатални случаи където и да било по света, които да са причинени от нейните напитки“, пише в изявление на компанията, в което се подчертава също, че тя възнамерява яростно да се защитава в съда.

Говорителката на Агенцията за храните и лекарствата Шели Бърджис заяви, че във ведомството между 2009 г. и юни 2012 г. са били приети 5 съобщения за смъртни случаи и една за сърдечна недостатъчност, които може да се окажат свързани с енергийната напитка Monster. От агенцията посочиха, че разследват всяко съобщение за смърт или нараняване, което получават.

Отбелязването им в базата данни с вредни събития на ведомството обаче само по себе си не потвърждава, че продуктът е рисков. Бърджис изтъкна, че от производителите се изисква да предоставят всички съобщения за сериозни вредни събития на агенцията в рамките на 15 дни след получаването им и че са отговорни за осигуряването на последваща информация, която би могла да хвърли светлина върху причината за тях.

През миналия месец сенаторите Дик Дърбън от Илинойс и Ричард Блументал от Кънектикът изпратиха писмо до Агенцията по храните и лекарствата с искане да бъде разследвано взаимодействието между съставките в енергийните напитки и ефектът от кофеина върху децата и младежите. Писмото бе изпратено след подобна молба от Дърбън през април.

През юли главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман издаде призовка за три производителя на енергийни напитки - Monster, PepsiCo и Living Essentials LLC - с искане за информация за маркетинговите и рекламните практики на компаниите. PepsiCo произвежда AMP, а Living Essentials - 5-Hour Energy.

Комбинацията от кофеин и алкохол влезе в центъра на вниманието преди 2 години, когато няколко колежани бяха приети в болница с алкохолно натравяне, след като бяха консумирали енергийни напитки със съдържание на алкохол като Four Loko. Впоследствие производителят на Four Loko престана да влага кофеин в напитката.

По обем на продажбите Monster е водещ на пазара на енергийни напитки в САЩ с 39%, но по приходи остава зад Red Bull.

Напитките на компанията се продават в САЩ и Европа, а тя се опитва да ги лансира и в Еквадор, Хонконг и Макао. През август компанията обяви, че планира през следващата година да включи още държави в този списък.

През второто тримесечие Monster отчете нетни продажби на стойност 592,6 млн. долара. След излизането на съобщението акциите на компанията потънаха с 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още