IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Вливането на ликвидност не води до инвестиции

Инвеститорите трябва да признаят, че цените на активите в крайна сметка зависят от способността на икономиката да расте, коментира мениджърът

18:51 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co. Снимка: Ройтерс

Няма доказателство, че програмата за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед) насърчава инвестициите, коментира Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co., цитиран от Bloomberg.

„Всичките пари, които бяха напечатани и бяха инжектирани в системата просто раздуват цените на активите. Тези по-високи цени обаче не карат корпорациите да инвестират в бъдещо производство“, казва Грос. „По-ниските лихви стимулират потреблението, но не и производството“.

„Инвеститорите трябва да признаят, че цените на активите и валутите в крайна сметка зависят от способността на икономиката да расте“, казва Грос.

Ако реалният растеж в САЩ и останалата част от света е анемичен, тогава инвеститорите трябва също така да признаят, че възвращаемостта в бъдеще няма да е толкова добра, допълва той.

Те също така трябва да се съгласят, че „заблудената“ монетарна и фискална политика може в определен момент да доведе до пазарни сътресения.

Така наречената "фискална пропаст" може да се окаже първото от тази серия сътресения, въпреки че Грос очаква някакъв компромис по въпроса за бюджетните съкращения и данъчните повишения.

Доходността по щатските ДЦК ще остане ниска в подобна среда, коментира инвеститорът. Той изтъква също, че „култът към акциите“ е приключил, ако това определение включва очаквания за исторически модели на възвращаемост, които приближават двуцифрените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още